5 redenen waarom ouders niet moeten coachen aan de zijlijn.

• Tags: , , Geschreven door Tim op december 27, 2020
Trainer

Wij geven je 5 redenen waarom ouders beter niet coachen aan de zijlijn.

We weten allemaal dat ouders het beste willen voor hun kinderen met steeds aan de zijnlijn richtlijnen te willen geven. Maar dit heeft meer een negatief dan positief effect.

Daarom hebben we even 5 redenen genoteerd waarom we dit liever niet hebben.

1. Het kind verliest zijn creativiteit en ontspanning.

Het is in de huidige maatschappij voor de kinderen al lastig om zichzelf te kunnen zijn en te ontspannen. De hoofdreden is natuurlijk de sociale media die ervoor zorgt dat de kinderen een enorme druk op zich krijgen. Sport moet een ontspanningsmoment zijn, een moment waarbij alle negatieve emoties even opzij gelegd kunnen worden.

Wel, dit zou het in ieder geval moeten zijn. Het tegenovergestelde is wel een feit.
Als ouders aan de zijlijn hun kinderen proberen te helpen dan komt er opnieuw een soort druk van een andere kant. Een druk terwijl men liever wil ontspannen, zich amuseren en hun eigen ding doen.
Het is aan hun om het te leren en leren fouten te maken. Maar vooral genieten van het spelletje.

2. Het brengt enorme verwarring.

Het zal ons verwonderen dat ouders dezelfde richtlijnen meegeven aan de kinderen dan wat de trainers vooraf in de kleedkamer meegeven.

Het is vaak zo dat de trainer bepaalde aspecten of richtlijnen geeft en dat de ouders dan iets helemaal anders meegeven aan de zijlijn.

Wat resulteert dan in een zeer verward kind. De stress en verwarring neemt toe bij het kind want het kind wil zowel de trainer als zijn ouders niet teleurstellen.

Gevolg het kind kan zich opnieuw niet amuseren .
Laat de opleider de richtlijnen geven en ga als ouder supporteren.

3. Het kind zal minder zelf keuzes maken op het veld.

Hoe zal een kind progressie maken in zijn sport als hij steeds voorgekauwd wordt wat hij moet doen op het veld? Steeds dezelfde herhalende richtlijnen langs de lijn, zal ervoor zorgen dat het kind zelf geen keuzes meer kan maken op het veld. Dit is niet alleen belangrijk in de sport maar ook in het leven zelf.

Door steeds in te grijpen op het veld of daarbuiten, zal het kind de eigenschap van zelfontwikkeling niet goed aanleren en ook voor later problemen krijgen.

4. Het kind zal niet leren van zijn fouten.

Je kan leren van je fouten en te werken aan oplossingen. Dat wordt wel eens vaak gezegd door de allerbesten.
Fouten maken hoort erbij, zowel in de sport als in het leven. Door het maken van fouten, zal het kind nadenken en zoeken naar oplossingen. Zichzelf vragen stellen van “hoe kan ik dit nu beter aanpakken”.
Als het kind steeds richtlijnen krijgt van de zijlijn, hoe kan het zich dan ontwikkelen en keuzes leren maken? Hoe kan het kind zijn creativiteit ontwikkelen? Het kind moet experimenteren en leren. Ze zullen snel leren wat werkt en zo een betere speler worden.

5. Het maakt het minder aangenaam.

We weten het allemaal en de voetbalbond zegt het zelf. Het moet allemaal bij kinderen om FUN, FUN, FUN gaan.
Als het kind gedurende zijn opleiding steeds onder druk komt te staan en moet volgen wat er gezegd wordt, dan zal het kind zich niet meer amuseren en na een tijdje ook afhaken.
Laat het kind zich amuseren op het veld en geen druk voelen langs de zijlijn. Alleen een positief gevoel ervaren van juichende mensen die de kinderen aanmoedigen.

Richtlijnen van ouders zijn vaak goed bedoelt maar zoals we weten, het doet meer kwaad dan goed.
Als je dan toch richtlijnen wil geven aan de kinderen, solliciteer als trainer en dan kan jij ook de stappen zetten.

Zo bij deze een weetje en denk dat men allen van dezelfde mening zijn.
Jullie mening is altijd welkom in een reactie hieronder.

Gratis aanmelden bij Coachy

1 Reactie

  1. Luc den blauwen

    Idd waar, de maatschappij is dermate geëvolueerd dat iedereen over alles zijn zegje wil hebben, geen probleem als het loopt zoals zij het willen, maar o wee als er tegenwind komt van (trainer-sport club), dan is het hek van de dam he😎

    december 27, 2020 om 8:50 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*