Afwerken op flankvoorzet

• Tags: , , , , , , , , , Geschreven door David op augustus 21, 2015
Flankvoorzet, loop achterdoor

Bij de volgende oefening gaan we afwerken op een flankvoorzet. Deze oefening is vrij simpel maar alle aspecten zijn aanwezig, korte passing, halflange diagonale passing, flankvoorzet, positie voor doel en afwerken.

Ik wil vooral deze oefening met jullie delen, omdat iedere keer ik ze al gegeven heb, heel veel enthousiasme zie bij mijn spelers. Wat is er nu leuker dan veel doelpunten maken tijdens een afwerkingsoefening………….

Leeftijdscategorie: U8 tot U21 en eerste elftal

Ruimte: Een dubbele 16m is perfect. Voor de jongere categorieën U8-U10  maak je het best een beetje kleiner.

Organisatie: In elk doel 1 keeper, naast iedere doelpaal één of meerdere spelers en op de flanken 4 spelers. Zorg dat er genoeg ballen achter ieder doel aanwezig zijn.

(klik op de afbeelding om deze te vergroten)

Flankvoorzet, loop achterdoor

We starten de oefening zoals het Vb. op de tekening. WitA speelt een korte pas op WitB en loopt achter hem door, WitB valt de bal aan en speelt een halflange diagonale pas op Wit C, WitC heeft een flankvoorzet naar inlopende WitA of WitB.

Daarna start dezelfde oefening bij RoodA.

Flankvoorzet: Vraag variaties of leg zelf uw accenten, lage voorzet (voet), 45° voorzet, halfhoge voorzet (volley), hoge voorzet (hoofd, 1ste of 2de zone).

Doorschuiven: Hier kan je kiezen, Na x aantal minuten wissel je gewoon van flankspelers (C&D) en gaan de centrale spelers (A&B) na het afwerken naar het andere doel of je kan na iedere oefening wisselen, dan gaan A&B na het afwerken op de plaatsen van C&D en C&D gaan naar A&B.

Variant: Idem als de oefening hierboven uitgelegd, maar nu mag de flankspeler die geen voorzet geeft, ook in het veld komen, Bv in de 2de zone.

Wil je het moeilijker maken, dan kan je daar ook een verdediger bij plaatsen maar ik zou dit bij deze oefening niet doen, omdat ik bij deze oefening VEEL doelpunten wil zien…….FUN!!!

Besluit: Zoals ik al eerder zei, zullen er normaal gezien veel doelpunten vallen en wie scoort er nu niet graag een doelpunt, of je nu een U8 spelertje bent of in het eerste elftal speelt, iedereen is beginnen voetballen om doelpunten te maken, ja ook verdedigers 🙂

Wel veel eisend zijn bij het aanvallen van de bal, strakke diagonale pas, goeie aanname + voorzet en lekker afwerken! Vergeet ook uw keepers niet te belonen bij een mooie redding of daag ze uit, wie krijgt de minste doelpunten tegen…..

Ik heb nu genoeg gepraat, het is aan jullie en de spelers, hopelijk krijg ik op deze oefening wel eens een reactie, want bij de vorige oefening (positiespel 4vs1) heeft er niemand een reactie verzonden, jammer…. want ik weet graag hoe jullie onze oefeningen ervaren en welke variaties jullie daar misschien op gevonden hebben.

Alvast veel succes met deze oefening, laat gerust hieronder een reactie na. De oefening staat hieronder ook in het wit.

Flankvoorzet, loop achterdoor WIT

Gratis aanmelden bij Coachy

11 Reacties

 1. tom debusscher

  Prima oefening en nog veel variaties mogelijk. Zeker eens proberen..

  augustus 24, 2015 om 7:41 pm
 2. David

  Hey Tom, TOP! Laat eens weten hoe de oefening verliep 🙂

  augustus 27, 2015 om 7:48 pm
 3. Jan van Ruyskensvelde

  Ziet er leuk uit maar zeg eens………..wat is de functie van de D-speler in het verhaal, want die doet blijkbaar niets?????

  augustus 26, 2015 om 11:04 am
 4. David

  Beste Jan, Zoals ik vertelde in mijn tekst heb ik het VB. gegeven met flankvoorzet vanop Links (WitC), dus bij de volgende opstart van het witte team, spelen we in naar rechts (WitD) en heeft hij de flankvoorzet. Je kan ook de niet werkende flank laten inkomen in de 2de zone, zoals uitgelegd bij variant.

  augustus 27, 2015 om 7:56 pm
 5. alain kenens

  zeer mooie oefening , ik zou altijd met de oudere leeftijd de vrije man laten komen 2e paal

  september 9, 2015 om 10:17 am
 6. David

  Dag Alain, bedankt voor jouw reactie. Naar juiste posities voor doel is het idd beter om de niet werkende flank naar de 2de zone te laten lopen. Bij herhaling van deze oefening zou ik ook zo starten maar de eerste keer zou ik stap per stap gaan, msg David

  september 9, 2015 om 12:28 pm
 7. nicola

  Zeker eens proberen komende weken met men U9. Idd veel afwerken is plezant voor de spelertjes. Dit zijn steeds de leukste oefeningen voor hen. Merci om te delen

  februari 5, 2016 om 8:22 am
 8. Teus

  Ik had een vraag over de afstanden
  Bv hoever begin je bij het vandaan,
  Ik train de jo13-2

  Bij voorbaat dank,
  Teus

  september 8, 2019 om 6:58 pm
 9. Teus

  Ik bedoel hoever van het
  doel vandaan??
  Mvg Teus

  september 8, 2019 om 6:59 pm
 10. Alpha camara

  Zou graag deze oefening willen proberen zou ik deze kunnen krijgen aub.

  augustus 7, 2022 om 8:25 pm
 11. Tim

  Beste,
  Je kan deze oefening gewoon afdrukken.

  augustus 10, 2022 om 11:19 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*