Afwerkingsoefening op de voetbaltraining

• Tags: , , , , Geschreven door Tim op april 21, 2013
voetbaltraining met afwerking

Beste,

Afwerkingsoefeningen moeten voorkomen op de voetbaltraining. Dit kan je doen in alle vormen, maar afgelopen voetbaltraining heb ik een afwerkingsoefening gedaan waarbij een frontale trap op doel was, een diagonale en een voorzet.

Als je alles goed bekijkt zie je uiteindelijk ook wat looplijnen bij zitten voor in een wedstrijd in spelsysteem 4-3-3.

Hieronder staat de oefening die ik op men voetbaltraining vrijdag gedaan heb.
Je kan dit doen bij verschillende leeftijden, ook bij de 8vs8 kan je dit doen aangezien je 2 flankaanvallers, een spits en een nr 10 nodig hebt.

voetbaltraining

Zoals je kan zien is er gebruik gemaakt van iets minder dan een half terrein. De oefening start bij nr 2.

Doorschuiven is simpel, 2 – 1 – 3 – 4.

Zowel bij 2, 3 en 4 liggen er ballen.

2 gaat de bal inspelen op 1, 1 legt de bal af zodat 2 kan trappen op doel. Na het afleggen gaat 1 de bal vragen bij 3, 3 speelt in op 1, 1 draait door en trapt op doel. Ondertussen heeft 2 de bal op doel getrapt, na dienst trap vraagt hij de bal bij 4 en steekt die bal in de hoek voor een voorzet.
Zoals je ziet op de tekening, gaat 1 na diens trap richting 2de paal voor de voorzet, en gaat 3 na diens pas op 1 versnellen naar de 1ste paal. 2 gaat richting strafschoppunt. Nu heb je de bezetting voor doel waarop 4 gaat voorzetten.

Ik heb deze oefening 2×8′ gedaan met 2’R tussen. Belangrijk is dat de spelers alles op snelheid doen. Timing voor doel moet goed zijn.
Je kan natuurlijk altijd zelf de oefening op je voetbaltraining aanpassen met afstanden.

Waarom ik 3 afwerkingen tegelijk doe is dat de spelers moeten reageren na 1 actie. Meestal staan ze stil nadat ze 1 actie gedaan hebben. Hier moeten ze hun vervolg doen en attent zijn voor een nieuwe pas op andere locatie.

Veel succes

Gratis aanmelden bij Coachy

1 Reactie

 1. peter geerts

  Gisteren deze oefening met succes toegepast op U10 spelers.
  2 teams met 4 veldspelers + 1 doelman gemaakt en er een wedstrijdje van gemaakt. Wie eerst 15 keer scoorde won. Door deze wedstrijdvorm erin te brengen werd de beleving en inzet opgedreven voor zowel veldspelers als doelmannen.
  Je kan er ook direct de inteligentere spelers uitpikken. Sommigen hebben echt problemen om aan de vervolgactie te denken en moeten steeds gecoached worden. Echter na een tijdje loopt het perfect. Doordat het spannend was tot op het laatste, vierden de winnaars de overwinning ofdat ze de wereldbeker gewonnen hadden.
  Een aanrader om dit eens toe te passen.

  april 23, 2013 om 7:59 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*