De opwarming

• Tags: , , , , Geschreven door Tim op april 2, 2013

Bij elke voetbaltraining hoort een goede opwarming bij alsook bij de wedstrijd.
Een opwarming moet oefeningen bevatten die elk aspect aanspreekt die we nodig hebben bij het voetballen. We bouwen de intensiteit stelselmatig op.

Waarom is dit nodig?

De term ‘opwarming’ zegt al genoeg. De bedoeling is om onze spieren op te warmen voor de inspanningen die ons te wachten staan en ook voor de blessures te vermijden. Zo is ook na elke opwarmingsoefening die we doen de bijkomende streching!

Bij het aantreden van het veld tijdens de voetbaltrainingen is het goed om even los te lopen om zo voeling te krijgen met de grasmat. Daarna kunnen we ons verdelen in kleine groepjes en de bal rondspelen in cirkelvorm korte pasje die soepel moeten zijn. We kunnen dit doen gedurende 5 ‘.
Nu de spieren wat los zijn kunnen we over gaan de ritmische oefeningen, oefeningen die vaak doet op de voetbaltrainingen zoals, knietjes heffen, hielen tegen het zitvlak,… maar dan in ritmische vorm, op deze manier stimuleert men ook de coördinatie.
Hier kan je zo een opwarming met ritmische oefeningen bewonderen van de de ploeg Napoli, vanaf 3:20 ziet u de start van de ritmische of coördinatie opwarming:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=R7-oWtVNl3A[/youtube]

Hier een leuke video van de Warming-up van Chelsea FC:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0RdpgnzVYYU&feature=share&list=PL1C15EE7C2CDC0578[/youtube]

Na de oefening is het leuk om in groep dezelfde stretching uit te voeren. (eveneens zichtbaar in de video). Het is belangrijk om de oefening 10 tellen aan te houden en de spieren dan los te gooien.
Wanneer we overschakelen bij de opwarming tijdens de voetbaltrainingen of wedstrijden naar oefeningen met de bal zijn er heel wat mogelijkheden.
We kunnen ons verdelen in 2 keer 2 groepen van elk 5 spelers, 2 groepjes staan recht over elkaar en spelen de bal in over een afstand van 2m, bal aanspelen en terugkaatsen, na het inspelen maken we een korte sprint. We kunnen in cirkel de bal rondspelen in één tijd of 2 tijden met, naargelang de grote van de groep, 1 of 2 jagers in de cirkel laten plaatsen. Dit doen we 5-10’, de speler die een slechte pas geeft wordt dan jager. Deze oefening houdt vooral timing, passing en balvaardigheid. Denk maar aan de’ tiki taka’ van Barcelona.

Ook jouw opwarming kan zijn zoals tijdens de voetbaltrainingen van de grootste clubs!

Hieruit kan we verder bouwen en schakelen we over op de voetbaltrainingen naar de lange lob. Dit kan synchroon gaan dus ook met 2 groepjes maar over een lange afstand en met een aanspeelpunt, speelt in op speler en legt bal af waarna we dan de lange lob geven en volgen het spoor van de speler die de bal aflegde. Vrij eenvoudige oefeningen die we allemaal wel al eens gedaan hebben maar die alle aspecten bevatten.
Als laatste kunnen we ons focussen op kleine wedstrijdvormen met aanspeelpunten.
Daarna kan men langs de zijlijn korte sprintjes doen elk individu 5 maal.
En steeds niet vergeten om na elke oefening stretching te doen. Dit kan individueel of met partner.
Bekijk hiervoor deze video voor dynamische stretching die je zelf kan uitvoeren op de voetbaltrainingen:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=v1q4l1bkKY4[/youtube]

Veel succes

Gratis aanmelden bij Coachy

1 Reactie

  1. Meheus Erwin

    Ben benieuwd

    juni 28, 2017 om 2:38 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*