Korte en snelle passing in de afwerkingsoefening.

• Tags: , , , Geschreven door Tim op maart 19, 2014
afwerkingsoefening

De afwerkingsoefening voor vandaag bevat korte passing maar ook een loopcoördinatiedrill. Je kan die loopcoördinatie altijd aanpassen op jouw eigen manier.

Wij hebben deze vorm bij onze beloftenelftal reeds gedaan en er zit heel veel snelheid in maar vooral de mannen vinden het tof om te “knallen” naar doel.

Leeftijdscategorie: U12-U21 en a-elftal

De nadruk die wij vooral gelegd hebben is snelheid van uitvoering en het juist inspelen van de bal. Bij de jongere categorie kan je hun ook verplichten om een balcontrole te doen.

Ok hieronder staat de afwerkingsoefening.(klik op de afbeelding om te vergroten)

afwerkingsoefening Zoals je ziet heb je niet veel ruimte nodig. Deze afwerkingsoefening kan je doen in een ruimte van een dubbele 16m.

D speelt de bal in op A (1), A speelt in op C (2) en doet dan korte zigzag bij de stokken (dit kan ook een loopladder of hegjes zijn), C kaatst af op D (3) die B aanspeelt terwijl C rond de stok gaat lopen(4) , B kaatst de bal op A (5) waarop A de bal aflegt voor inkomende C (6) die trapt op doel (7).

Het doorschuiven is heel simpel: A gaat naar B, B naar C en C neemt zijn bal om dan naar D te gaan. Zorg dus voor voldoende spelers op plaats D.

Zoals hierboven vermeld kan je kiezen wat je doet bij de loopcoördinatie, belangrijk is vooral dat je een goede timing hebt wanneer B de bal moet inspelen. De afwerkingsoefening doe je natuurlijk langs beide kanten. Leg steeds goed nadruk op het juist afleggen naar de verste voet zodat men beide voeten moet gebruiken bij het trappen op doel.

Je kan altijd bij deze afwerkingsoefening ook een funaspect in steken. Of gewoon een competitie. 2 ploegen tegen elkaar, ploeg A start links en ploeg B start rechts. Zo beurtelings elkaar laten starten. Wie scoort er de meeste doelpunten? Let wel op dat men steeds het doelpunt laat tellen als de bal getrapt wordt van buiten de 16m lijn.

Veel succes met deze oefening. Laat maar weten wat je er van vindt.

Gratis aanmelden bij Coachy

1 Reactie

  1. Kris Penen

    Gegroet Tim en David, ik heb deze oefening lichtjes aangepast en aan NU9-NU10 gegeven. Vooraf gaf ik een pas- en trapvorm met aandacht voor loskomen, kaatsen en passing en legde deze accenten ook in bovenstaande oefening. Het was echt een succes. Ik liet A opstarten en inspelen op een diagonaal aanbiedende B die terugkaatst, waarna A doorspeelt op een loskomende C en dan door de loopladder spurtte. C kaatst terug op B, die onder de bal komt en doorspeelt op D (C deed de loopactie rond de stok), D speelde op A die schuin achteruit moest leggen op C. Ik legde 3 markeerschijven; 2 om D de richting aan te geven waar hij A moest aanspelen en 1 om A aan te geven waar de bal voor C moest komen. Aansluiten andere groep tot de oefening vlot draaide. Dan een “wedstrijdje” tegen elkaar waarbij er een minpunt werd aangerekend als er met de verkeerde voet werd gekaatst en/of er vergeten werd door de loopladder of rond de stok te lopen en een pluspunt bij een doelpunt. Reuze geamuseerd, maar ook leerrijk. Bednakt en vele groetjes, Kris Penen Trainer NU9 Waasland-Beveren

    april 12, 2016 om 10:54 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*