Loopcoördinatie + dribbel (snelheid)

• Tags: , , , , , , , , , , , , , Geschreven door David op februari 11, 2015
Loopcoördinatie + dribbel

De oefening hieronder is een coördinatievorm, waarbij de nadruk ligt op explosiviteit, snelheid met en zonder bal.

Er komt wendbaarheid (richtingsverandering), sprongkracht over haagjes, behendigheid met de bal en reactie/snelheid in deze vorm.

Indien genoeg spelers werk in 2 groepen (zoals op de tekening) en laat ze het tegen elkaar opnemen, zo zal er ook een groot Fun gehalte inzitten + iedereen zal tot het uiterste gaan door de tweestrijd.

Indien deze materialen niet aanwezig kan je natuurlijk ook gebruik maken van andere materialen in deze vorm.

Ikzelf heb deze oefening gegeven bij de U12 van Club Brugge, er zat heel veel snelheid in maar vergeet de aandacht niet bij de coördinatie. Beter eerst de oefening inoefenen en dan pas de groepen het tegen elkaar laten opnemen.

Leeftijdscategorie: Alle categorieën 

Bij de jongere leeftijdscategorieën zou ik wel voorstellen om deze oefening in stukken aan te leren, zodat je de moeilijkheidsgraad beperkt.

Loopcoördinatie + dribbelWe gebruiken hier ongeveer een ruimte van 15m lang.

Op signaal van de trainer versnelt speler A voorwaarts, rugwaarts of zijwaarts tussen kegels, om dan voorwaarts te versnellen naar de haagjes, daar springt hij met enkel of beide voeten over de haagjes, daarna versnelt hij naar de bal die in de hoepel ligt, dribbelt met de bal rond het paaltje en leid hem terug in de hoepel, daarna versnelt hij door het poortje. welke speler is het eerst door het poortje? Let er wel op dat de oefening correct wordt uitgevoerd.

Je kan natuurlijk ook een loopladder/hoepels gebruiken in de plaats van de haagjes en/of nog een speler plaatsen na de haagjes om met te kaatsen, koppen,enz.

Laat de spelers ook van de andere kant eens starten (na ongeveer een 5-tal minuten), zorg ervoor dat de spelers genoeg rust hebben, zodat er tijdens de arbeid vol kan gegaan worden, rust is even belangrijk als arbeid.

Deze loopcoördinatie oefening gericht op snelheid met en zonder bal kan je dus geven aan elke leeftijdscategorie. Aarzel niet om dit te doen. Het is fun, zeker wanneer ze het tegen elkaar kunnen opnemen zal de competitie groot zijn.

Veel succes met deze oefening, laat gerust een reactie hieronder, zodat wij weten hoe jullie deze oefeningen ervaren bij jullie eigen team. De oefening staat hieronder ook in het wit.

Loopcoördinatie + dribbel

Gratis aanmelden bij Coachy

4 Reacties

 1. sven.inghelbrecht@telenet.be

  leuke oefening. Ik heb ze wel als opwarming gegeven. aanpassing : na de haagjes heb ik ze laten koppen op klein doeltje (medespeler gooit op) : op het einde heb ik ze na de sprint laten afwerken op doel. Dus maximaal 2 punten te verdienen (1 voor het koppen en een voor het geldig doelpunt)

  februari 23, 2015 om 12:17 pm
 2. philippe

  Oefening gegeven aan -21 Sint-Denijs-Westrem.
  Hoge fysieke belasting en hoog fun gehalte!

  maart 7, 2015 om 1:23 pm
 3. hdnauta

  Gisteren deze oefening met md1 gedaan, reacties waren erg positief!

  maart 8, 2016 om 8:47 am
 4. Bastiaan Verdonk

  Met een selectie van 18 spelers staan de spelers te lang stil. Het duurt te lang voor je weer aan de beurt bent, waardoor de belasting te laag is.
  Wel een goede oefening met teams van 8 spelers ( 2 groepen van 4)

  mei 20, 2020 om 9:17 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*