Uit wat bestaat een voetbaltraining eigenlijk?
Een voetbaltraining bestaat meestal uit een warming-up, conditie, techniek, partijvormen, automatisme,…
Afhankelijk van hoeveel keer de spelers per week een voetbaltraining krijgen is ook bepalend wanneer je een conditietraining gaat geven en wanneer je het accent op techniek legt.
De voetballende jeugd die in een elite spelen trainen toch al gemakkelijk 3 à 4 keer per week. En in de lagere teams meestal 1 of 2 keer. Dus hoe lager, hoe vaak er minder getraind wordt waardoor meer aandacht moet zijn bij de voetbaltrainingen.
En hoe jonger de spelers zijn, hoe meer op de voetbaltraining gewerkt wordt aan techniek en vooral FUN.
Soorten drills op de voetbaltraining.
Zoals aangegeven bestaat een voetbaltraining vooral uit onderstaande onderdelen:
Conditietraining
De conditie verbeter je door veel te voetballen. Conditietraining bestaat uit verschillende soorten elementen. Je kan trainen om ervoor te zorgen dat je een hele wedstrijd kan volhouden.
Je kan trainen om ervoor te zorgen dat je een actie langer kan volhouden. En ook trainen dat je actie zelf op het einde van de wedstrijd nog altijd zeer goed is.
Dus conditietraining doe je niet alleen maar om te kunnen lopen.
Krachttraining
Het is niet de bedoeling dat we van voetballers bodybuilders maken. Neen met krachttraining gaan we vooral werken ook op de trapkracht, duelkracht en groot stuk zorgen dat men stabiel staat. Deze vormen kan je toepassen in een voetbaltraining maar je kan ze natuurlijk ook gewoon in een fitness trainen.
De balvaardigheid, techniektraining
Techniek is een middel om een uitvoering beter te kunnen uitvoeren. Met techniektraining bedoelen we niet alleen schijnbewegingen maken, neen we bedoelen ook balcontroles, passing, trappen,… . Deze handelingen moeten elke week aanwezig zijn in de voetbaltraining. Bij de jongere spelers zou dit zelf elke voetbaltraining aan bod moeten komen.
Betreft schijnbewegingen zelf vind ik persoonlijk dat het geen kwaad kan om deze droog te trainen. Bij de kleinste spelers is veel herhalen belangrijk en ook vooral de beweging aanleren in de zone van het veld waar deze actie voorkomt.
Partijvormen
De keuze van uw partijvorm is ook afhankelen waaraan je wil werken.
Een partijvorm met kleinere aantal spelers zal ook impact hebben om de conditie.
Werk vooral tijdens de partijvormen op een thema, op een tactische actie en looplijnen.
Automatismen
De automatismen worden vooral op de voetbaltraining bij volwassenen en de oudste jeugd getraind. Deze zorgen voor looplijnen die de spelers moeten uitvoeren in een wedstrijd om gevaar te verkrijgen. De automatismen kunnen ook in stilstaande fasen voorkomen.
Ieder team heeft zijn eigen automatismen, dit is ook afhankelijk van het spelsysteem dat je wenst te spelen.
Dit is een belangrijk gegeven voor elke speler. Wekelijks moet je deze vorm toepassen in een voetbaltraining.
De loopcoördinatie van een speler zorgt ervoor dat ook zijn handelingen in het spel sneller kunnen worden.
Zo deze punten zijn zo wat belangrijk in een voetbaltraining. Natuurlijk zijn er nog een aantal aspecten zoals duelvormen bijvoorbeeld.
Hopelijk heb je weer wat meer info.
1 Reactie
Henk
Cool
april 16, 2019 om 3:05 pm