Verdedigingstechnieken op de voetbaltrainingen

• Tags: , , , , Geschreven door Tim op maart 28, 2013

Belangrijkste punt als verdediger bij de voetbaltrainingen is natuurlijk het veroveren van de bal of het tegenhouden van een pas.
Als het ware een muur opzetten die elke bal en pas kan stoppen.
Elke speler heeft op zijn positie een verdedigende rol. Van een aanvaller wordt verwacht druk uit te oefenen tussen de linies, ‘pressing’, flankspelers zijn eerder het type die de bal trachten te onderscheppen en vooral  de druk proberen uit te oefen in zone. De verdedigers zij zijn de mannen die op elke voetbaltraining man tegen man staan en speler en bal moeten tegenhouden. Tenslotte de doelman die stopt de bal. Dit zijn de meest herkenbare punten van de speler qua verdediging.
Hierin kan ik enkel tips geven die van belang zijn voor elke veldspeler .
Basis bij dit alles is het oog voor de bal hebben. Belangrijk bij het uitvoeren van een tackle. Hierin komt nog een aspect naar voren die cruciaal is, timing!
Je moet zowaar in het spoor van de bal lopen, parallel met speler en bal en bij het juiste moment voer je de tackle uit.
Ook is het inzicht in posities, weten waar zij tegenstrever zijn aanspeelpunten zijn en zich daarop te positioneren, als individu of als in blok. De voetbaltrainingen moeten voldoende gevuld zijn met oefeningen hierop!

Het is goed om op te voetbaltrainingen oefeningen te doen zoals:

front positie ( met gezicht naar elkaar): man tegen man, speler leidt de bal in korte bewegingen van links naar rechts, verdediger volgt kort het spoor en leidt achterwaarts in korte stappen.

front positie: aanvaller leidt bal naar verdediger, aanvaller moet dribbel maken en verdediger tracht de dribbel te slopen door gebruik te maken van timing en het spel te lezen.

zijwaarts:
bal wordt gespeeld iemand loopt de flank af vanuit de middenlijn waartoe de bal aankomt, verdediger vertrekt centraal  en loopt naar de flank toe, timing afwachten voor tackle, zicht op bal houden en duelleren schouder tegen schouder.

Er zijn vele mogelijkheden om je verdedigingstechnieken te trainen op de voetbaltrainingen.

Belangrijk gegeven is om steeds zicht te houden op speler en bal. Wanneer de aanvaller langs de flank gaat moet men als verdediger de aanvaller tegen de lijn kunnen drukken. Om snel van kant te kunnen veranderen wanneer de aanvaller naar binnen zou komen moet men ons lichaam met de voorkant (front) positioneren naar het midden. Op deze manier verlies men geen snelheid in verandering van richting. Gouden tip!

In het filmpje hieronder kunt u de oefening in beeld zien waaronder het frontaal verdedigen.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=O3jRiWD35DQ[/youtube]

Het is aanbevolen om van vroeg af aan de tackles te leren met beide benen zowel links als op de rechtse positie. Wanneer je tackle of in duel gaat moet je steeds met volle overtuiging ervoor gaan en CORRECT zijn!
Hieronder kun je een sample bekijken van leuke tackles op het hoogste niveau.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7cMg8pPWOrs[/youtube]

Aandacht! Zorg voor een goede bescherming van de enkels en scheenbeen, schenk voldoende aandacht aan blessurepreventie. Meeste van de blessures komen voort uit tackles, vooral aan de enkels, kuit en lies. 😉

Diederiek Raes

Gratis aanmelden bij Coachy

Nog geen reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*