Visiontraining helpt de vista van de spelers!

• Tags: , , , , Geschreven door Tim op februari 24, 2013

1 van de moeilijkste dingen die je kan geven aan spelers is vista.
Dit is niet evident maar je kan het bij alle voetbaltrainingen wel toepassen. Hieronder hebben wij een voetbaltraining opgemaakt waarin alleen maar de vista geoefend wordt. Zoals je kan zien is de training opgebouwd in verschillende fasen waarbij eerst de speler aan de bal leert kijken en nadien op passing.

Deze voetbaltraining kan je toepassen bij elke leeftijd. Natuurlijk bij de jongste spelers moet je iets meer aandacht en geduld besteden. Uiteindelijk kan je op verschillende voetbaltrainingen deze oefeningen inwerken. Probeer deze op regelmatige basis te doen.

Visiontraining tijdens de voetbaltraining

Oefening 1:

1/ De spelers leiden allemaal met een bal rond in het vierkant. Terwijl ze aan het leiden zijn kijken ze rond. Belangrijk is dat ze kijken op het moment dat de bal van hun voet weg is.

2/ 1 speler leidt de bal rond (rode speler) en die doet een aantal bewegingen vb: bal stoppen met rechtervoet, bal stoppen linkervoet, op de bal zitten, schaarbeweging, overstapbeweging,… De andere spelers proberen hem steeds na te doen. Dus zij moeten kijken waar deze speler loopt en doen hem na zo snel mogelijk. Je zal zien in de beginfase dat iedereen heel dicht bij hem gaat lopen. Probeer daarna punten te geven aan wie heel ver van hem kan lopen en ook de oefening goed kan uitvoeren.

3/ Zo laat je een aantal spelers aan bod met de bal.

 

Oefening 2

Bij de 2de oefening werken de spelers per 3. 2 spelers staan aan de buitenzijde met een rood en geel potje (of andere kleurtjes) in de handen en een bal aan de voet bij de buitente speler.
Blauw 1 gaat de bal vragen bij Rood 1, op dat moment gaat Rood 2 een kleurtje in de lucht steken. 1 kijkt naar dat kleurtje voor hij de bal in de voeten krijgt. Indien het rood is moet Blauw de bal terugtikken naar Rood 1, maar als het geel is dan moet Blauw doordraaien en de pas geven naar Rood 2.
Hierna gaat dan Blauw de bal vragen bij Rood 2 en steekt Rood 1 een potje in de lucht.

Tijdens deze voetbaltraining is het belangrijk dat je de nadruk legt bij de werkende speler op timing. De speler moet achterom kijken wanneer de bal vertrekt bij de pasgever en niet later.

Deze timing kunnen ze leren door snelle look te verkrijgen in de rug.

Oefening 3

Bij deze oefening gaan we trappen op doel.
Er zijn 3 kleine doeltjes en de trainer staat erachter.

Blauw 1 vraagt de bal van rood, op het moment van de pas steekt de trainer zijn hand op en toont 1, 2 of 3 vingers. De speler draait zodanig door om dan te scoren in dat doeltje dat de trainer getoond heeft.

Is deze oefening moeilijk met de vingers kan je eventueel 3 gekleurde potjes pakken. Meestal heb je dit wel bij op je voetbaltraining hé.

De speler die getrapt heeft neemt de bal en gaat naar het midden. De speler die gepast heeft gaat op de plaats staan van blauw.

Wie haalt de meeste punten. +2 bij juist doelpunt. +1 bij doelpunt. -1 bij niet kijken.

 

Oefening 4

De partijvorm kan je 5vs5 doen of met iets meer.

Hierin gaan de spelers in een partijtje leren kijken rond zich.

Elke pas die ze ontvangen proberen ze in de rug te kijken. Wanneer ze dit kunnen doen en ze houden de bal onder controle scoren ze een punt.
Dus als 1 speelt naar 2 en 2 kijkt in de rug voor de bal eraan komt EN hij doet een perfecte controle scoren ze een punt.

Welke ploeg haalt het snelst 20 punten.

 

 

Oefening 5

Als laatste bij deze voetbaltraining is de wedstrijdvorm.

2 ploegen met elk 3 doeltjes (of groot doel met een doelman). Beide ploegen spelen natuurlijk om te winnen.

Wat de spelers kunnen doen is hier vooral lekker voetballen, maar je kan de nadruk leggen op het kijken ook.
Bij een gescoord doelpunt krijgt het team 1 punt, MAAR als de speler die scoort daarvoor een balcontrole deed met eerste in de rug te kijken dan telt het doelpunt dubbel.

Het vraagt wat rekenwerk maar je zal zien dat de spelers er zeker rekening gaan met houden om in de rug te kijken als het doelpunt dubbele punten kan opleveren.

Zo, nu heb je een voetbaltraining die je kan gebruiken bij jouw spelers om hun vista te oefenen. Deze training heb ik meermaals gegeven aan U8 spelers maar ook aan U12 spelers. Dus elke leeftijdscategorie heeft er zeker baat bij.

Vista oefenen is net hetzelfde als een beweging oefenen. Het vraagt tijd en geduld maar ook zal je het moeten drillen.

Voor mij een speler die de vista goed kan is Pirlo, hij weet op voorhand al waar hij de volgende actie moet doorzetten.

Veel succes met deze training.

Gratis aanmelden bij Coachy

2 Reacties

  1. huybrechts peter

    Top training jongens , ga ik zeker gebruiken ! 😛

    februari 27, 2013 om 7:11 am
  2. van mieghem patrick

    Inderdaad heel belangrijk om vista te hebben.wy spelen daarom ook veel op balbezit want anders hebben jongeren te veel oog voor het doel vd tegenstander.is ook een beetje aanleg maar goed trainbaar met deze goede training!

    februari 27, 2013 om 10:05 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*