Voeding in combinatie met voetbaltraining

• Tags: , , , , Geschreven door Tim op maart 26, 2012

Voetbaltraining start met  een gezonde voeding

De belangrijkste punten die een sporter of iemand die een gezond leven wil leiden is, voldoende lichaamsbeweging en gezonde voeding.
We gaan onze aandacht vestigen op het punt, gezonde voeding bij voetballers voor en na de voetbaltraining.
Hiervoor heb ik enkel nuttige tips over welke voeding goed voor je is en wat jouw lichaam nodig heeft wanneer je een voetbaltraining of wedstrijd speelt . Het advies die ik jou geef is in rekening gebracht met sporters die wekelijks (3-4 keer voetbaltraining + weekend wedstrijd) competitief aan voetbal doen, alsook voor andere team of duursporters.

Voedingsbronnen

Als sporter is het belangrijk om een voldoende energie en vocht te hebben en om na de inspanning een goed herstel te vormen bij elke voetbaltraining of wedstrijd.
Iemand die grote maaltijden eet, weinig water drinkt, vettige snacks, overtollig suiker,… verstoord het evenwicht van een gezonde balans. Eten verteert niet voldoende, energie is van kleine waarde en te weinig vocht waardoor men als sporter diep moet graven om het einde van de voetbaltraining te halen.. Tevens is dit een ongezonde manier van leven als sporter.
Ik zal jou op een eenvoudige manier advies geven, puntjes waar je moet op letten en handige regeltjes om als sporter een gezonde voeding aan te gaan voor elke voetbaltraining en wedstrijd.

Ontvang 3 Gratis voetbaltrainingen, klik hier om ze nu binnen te halen! Aarzel niet!

Het is belangrijk om voldoende koolhydraten en eiwitten binnen te hebben.
Dit is zowel als voor en na de inspanning bij een voetbaltraining want ons lichaam heeft een evenwichtige hormonaal en metabolisme nodig, zeker voor het herstel.
Voldoende koolhydraten, eiwitten, water, dorstlessers en suikers. Dit zijn de grote bronnen die men als sporter nodig heeft. De suikers die nodig zijn noem ikzelf Positieve Suikers, want velen gebruiken verkeerde zoetigheden die veel energie vragen en niet voldoen om als sporter optimaal te renderen .

voetbaltraining

Wat moet ik nu eten voor de voetbaltraining?

Dat is een vraag die vaak voorkomt en bij velen verschillend is van antwoord.
Ik zal jou de basis geven, de extra’s en hoe je het kunt aanpakken wanneer je naar de voetbaltraining of wedstrijd gaat.
Als eerste neem geen te grote maaltijden, eet je niet dik  want dit kan leiden tot maaglast en opgeblazen gevoel wanneer je inspanningen levert. Probeer je dag in te delen met maaltijden die lichter zijn ipv grote maaltijden 2-3 per dag. Ontbijt, tussendoortje (graankoek of fruit, yoghurt), lichte middagmaal (niets van vet), tussendoortje( stuk fruit  of granenkoek met trage suikers), avondmaal, fruit.
Ontbijt is de startbasis van elk op de dag van de voetbaltraining, gebruik hiervoor  granen, melk en yoghurt. Bij maaltijden maak gebruik van aardappelen, rijst of pasta’s, dit is belangrijk voor onze koolhydraten. Varieer de gerechten met vis, gevogelte of mager vlees. Wat goed is zijn wokgerechten op basis van verse producten en zijn tal van variaties mogelijk.
Tussendoor kan je wel fruit eten zoals een banaan of appel en na inspanningen zijn citrusvruchten optimaal om je vitaminen aan te vullen en als dorstlesser. Graankoeken die trage suikers bevatten geven jou energie en behoud van concentratie voor op de voetbaltraining.
Wanneer men over yoghurt praat hou het dan bij magere zuivelproducten. Wat ik het liefst at was rijstpap, bron aan eiwitten en koolhydraten.

Een goede tussendoor zijn ook noten en gedroogd fruit, goed voor gewrichten en proteïnen.
Positieven Suikers, zijn suikers die voldoen als sporter bij elke voetbaltraining of wedstrijd.
Druivensuiker, energie bars of gels die koolhydraten en eiwitten bevatten  alsook suikers, snoepjes bestaande uit natuurlijke suikers maw bio-snoepjes. Energie dranken met vitaminecomplex voor zowel voor al na de voetbaltraining.voetbaltraining

Kort samengevat, onze voeding bestaat uit granen en aardappelen, voldoende water, bij inspanningen maak gebruik van rehydratiedranken of dorstlessers. Heel belangrijk voor de nutriëntdensiteit en inname van positieve suikers.

Korte schets van een dag bij voetbaltraining.
Ontbijt van granen en melk daarna een appel.
Middagmaal, pasta gerecht maar let op van de saus ( weinig kaas) of sandwich met sla en kaas (beperk salami omwille van het vet).
Granenkoek bij voorkeur met rozijnen en noten
Een stuk fruit of yoghurt
Avondmaal bestaande uit aardappelen met vlees vis of kip en verse groentjes
Vul je voetbaltas met voldoende water en dorstlesser, positieve suikers, en een banaan
Neem je maaltijd een 1u ½ voor de voetbaltraining of wedstrijd en een appel of banaan 30min voor het aantreden van het veld.
Na de voetbaltraining maak gebruik van een dorstlesser (isotone dranken) en yoghurtdrinks.

Bij gebruik van supplementen raad ik aan om hierbij eerst langs de dokter te gaan om te voorkomen dat men de verkeerde producten gebruikt en om te weten welke ik mag nemen om geen te hoge waarden van vitamines te krijgen.
Voedingssuplementen zijn niet te raden voor kinderen. En let op de mate van inname voor de voetbaltraining.

Ontvang 3 Gratis voetbaltrainingen, klik hier om ze nu binnen te halen! Aarzel niet!

Diederik R.

Gratis aanmelden bij Coachy

3 Reacties

 1. ricardo

  bedanktvoor de informatie

  oktober 20, 2014 om 12:38 pm
 2. Roman

  Nuttig, bedankt

  april 25, 2015 om 6:58 am
 3. Dani

  Top bedankt!

  juni 20, 2018 om 2:02 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*