Welke stretching op welk moment tijdens de voetbaltrainingen?

• Tags: , , , , Geschreven door Tim op februari 21, 2013

Het is belangrijk om tijdens de voetbaltrainingen stretching toe te passen. Maar wanneer gaat men deze lenigheidsoefeningen eigenlijk doen. En dan ook nog gaan we statische of dynamische stretching doen?

Vroeger was het allemaal anders. De meeste spelers liepen een paar rondjes, de coach zei ‘nu 5 minuten stretchen’. Dit werd dan ook gedaan maar iedereen stond helemaal stil en men hield zelf soms maar 8 seconden de stretching aan.

Meer en meer onderzoek daarin toonde aan dat NIET statische stretching na de opwarming moet komen, MAAR dynamische stretching zou je moeten doen telkens na de opwarming op de voetbaltrainingen.

Waarom dynamische stretching doen in het begin van de voetbaltrainingen?

Het is alvast belangrijk om de spieren warm te krijgen, als je statisch gaat werken en je hebt geen warme spieren heeft dit niet zoveel nut. Bij dynamische stretching zijn de spieren in beweging en terwijl me stretch warmen ze ook steeds wat op.
Je flexibiliteit zal verhoogt worden en de kans op blessures zullen verlaagd worden.
Hieronder staat een voorbeeld van dynamische stretching die je kan gebruiken.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=01hckHI-SMk[/youtube]

Na de voetbaltraining doen we statische stretching.

Deze stretching doe je helemaal op het einde van de training. Je gaat de oefeningen ongeveer een 25/30 seconden aanhouden. Niet zoals vroeger met 8 seconden want pas rond de 20 seconden ga je echt jouw spieren stretchen.

Hieronder zie je een filmpje van dezelfde persoon uit het vorige filmpje. Maar deze keer met statische stretchingsoefeningen.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7UwNSoxo_uU[/youtube]

Moet men ook stretching doen bij de onderbouw? Neen ik vind persoonlijk dat bij de onderbouw geen stretching nodig is. De kinderen laten spelen in de opwarming en gewoon de spieren goed opwarmen zijn het belangrijkste.
Ik zou stretching beginnen doen als de jongeren echt in de groei komen dus zo vanaf de middenbouw.

Gratis aanmelden bij Coachy

2 Reacties

  1. Lloyd

    Vind ik leuk

    juni 28, 2017 om 12:18 pm
  2. Lloyd

    Vind ik leuk

    juni 28, 2017 om 12:23 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*