Werken aan het uithoudingsvermogen op de voetbaltrainingen

• Tags: , , , , Geschreven door Tim op mei 11, 2012

Voetbal is een duursport en in andere termen een a-cyclische sport. Hierbij wilt men zeggen dat voetbal een variabele intensiteit heeft, geen ritme. Langdurig lopen, sprints en stappen komen voor in voetbaltrainingen of wedstrijden. Het is dus van groot belang dat de speler een goed aeroob vermogen heeft, met andere woorden een goed inspanningsintensiteit.

Veel hangt af van enkele factoren zoals de positie van de speler, zijn weerbaarheid, uithouding en dvoetbaltrainingene omstandigheden van weer en terrein. De snelheidskracht vraagt veel van ons lichaam en moet daarvoor in goede conditie te zijn voor goede resultaten. Uithoudingsvermogen is anders van speler tot speler en in grote prof clubs wordt elke speler individueel aangepakt om een optimaal uithoudingsvermogen te hebben met een persoonlijk trainingsschema. Met een slechte fysiek krijgt men sneller blessures op voetbaltrainingen als in wedstrijden. Wat ook belangrijk is om te weten is om ons technische vaardigheden op de voetbaltrainingen of in een wedstrijd van hoog niveau te houden moet men het tempo van het spel aankunnen want wanneer men vermoeid is dan kost dit ons concentratieverlies en techniek! Snelheid en kracht bepalen de scherpte in ons voetballen daarvoor hebben we een goede conditie nodig.

Om onze uithoudingsvermogen te trainen op de voetbaltrainingen zijn er verschillende soorten oefeningen variërend van doelgroep. Voor startsnelheid zal men vaak sprintjes trekken met of zonder weerstand zoals een elastische ballast. Bij duurlopen zal men lange tijd lopen met lage intensiteit. Veel voorkomend op de voetbaltrainingen zijn intervaloefeningen. Voorbeelden van oefeningen zijn:

Sprint van doellijn naar kleine backlijn en keer in tempo terug, dan van doellijn naar grote backlijn en keer terug in tempo, sprint dan van doellijn naar middenveld en keer terug in tempo. Herhaal deze 3x. conditietraining met interval

Download hier 3 GRATIS voetbaltrainingen

voetbaltrainingenvoetbaltrainingen

 

 

A                                              B

Oef. A: Snel zijwaarts tussen de stokken, brede stappen nemen, aan het einde sprint tot aan het potje, loop uit en herhaal 5x (wissel af van start links of rechts

Oef. B: Snel zijwaarts speedladder instappen, rechts-links , knieën hoog heffen en goed de armen gebruiken, op het einde korte sprint naar blauw potje, zijwaarts slalom met brede stappen tussen de vlaggen of paaltjes en op het einde sprint naar groen potje, uitlopen tot aan de gorden, start met beiden voeten over de gorden springen en aan het einde sprint 5m tot  rode potje. Laat een 10meter tussen de eindsprint van de gorden en speedladder om te recupereren.

Download hier 3 GRATIS voetbaltrainingen

Nuttige link van een voetbaltraining van U15 Arsenal
combinatie van kracht-snelheid-coördinatie-uithouding

[youtube]http://youtu.be/CaVswowU9OE[/youtube] Gratis aanmelden bij Coachy

3 Reacties

 1. Filip Pletinckx

  Beste,
  Gelieve me de 3 gratis training toe te sturen via mail aub. Dit voor evaluatie ervan in functie van verdere samenwerking. Alvast bedant!
  Mvg,
  Filip

  juli 31, 2017 om 9:26 am
 2. STEFAN

  bedankt hiervoor.

  april 5, 2018 om 10:58 am
 3. De Waegeneer Joran

  Gelieve me de 3 gratis training toe te sturen via mail aub. Alvast bedant!

  juni 5, 2018 om 6:56 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*