6vs3 partijvorm met snelle omschakeling naar aanvallers.

• Tags: , , , Geschreven door Tim op oktober 6, 2016
partijvorm

Deze partijvorm is belangrijk voor de middenvelders. Men zal in een ondertalsituatie een snelle omschakeling moeten doen naar de aanvallers.

Het is vooral een partijvorm gericht naar het spelsysteem. Je kan dit ook gebruiken als gewoon een partijvorm met omschakeling en niet tactisch gericht. Maar ons doel was wel tactisch vlak.

Leeftijdscategorie: U15 tot U21 en eerste elftallen

 

(klik op de afbeelding om deze te vergroten)

partijvormWe maken gebruik van de middencirkel en ongeveer een 10m buiten de strafschopgebieden. We hebben ook 5 teams van 3 spelers genomen.

Zoals je ziet staan er 2 teams buiten de poortjes, deze poortjes zijn de paslijnen naar flankaanvallers 7,11 en de 9. Ze staan aan beide zijden opgesteld. De poortjes zijn ongeveer 2m breed.

In het voorbeeld zie je zwart druk zetten op geel dat samen probeert te combineren met rood. Geel heeft balverlies en zwart probeert zo snel mogelijk om te schakelen door naar de blauwe of groene aanvallers te passen door het poortje. Als men dit kan doen zonder dat rood of geel de bal terug kan afnemen. Dan gaat zwart in de plaats van blauw staan. Blauw komt met de bal in de cirkel en geel (die balverlies had) gaat nu druk zetten op blauw en rood.
Indien de pas niet door het poortje is, blijft zwart in het midden staan. De trainer speelt dan een nieuwe bal in.

Je kan in deze partijvorm natuurlijk wat extra richtlijnen geven. Vb het overtalteam mag max 2 keer de bal aanraken, of MOET de bal max 2 keer aanraken. Zo leg je meer druk op de spelers in overtal. Het ondertalteam kan je zeggen ofwel vrijspel, ofwel in maximum 2/3 baltoetsen de spitsen aanspelen. Want ook zij moeten snel denken en omschakelen.

Je zal merken in het begin dat deze partijvorm wat wennen zal zijn. Maar uiteindelijk moet men proberen wedstrijdgericht denken en snel omschakelen om een doelpunt te kunnen maken.

Hoe langer een partijvorm duurt, hoe meer richtlijnen dat je heeft aan het team in overtal.

Zo veel succes met deze vorm, laat maar weten wat je er van vindt.

 

 

Gratis aanmelden bij Coachy

Nog geen reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*