Afwerking met flankwissels en overlapping flankverdedigers

• Tags: , , , , Geschreven door Tim op oktober 22, 2014
afwerking met flankwissel en overlapping

De afwerkingsvorm die we hieronder gezet hebben kan je ook gebruiken als een automatisme. Je kan doen wat je wil bij deze afwerking.
Zelf heb ik dit gebruikt op de training om bepaalde looplijnen te optimaliseren en natuurlijk ook snelle verandering van flank.

Je zal merken dat echt lange ballen niet nodig zijn in deze afwerkingsoefening, jongere groepen die 11v11 spelen kunnen deze dan ook perfect uitvoeren.

Leeftijdscategorie: U13-U21 en a-elftal.

(klik op de afbeeling om deze te vergroten)

afwerking met flankwissel en overlappingJe maakt ongeveer gebruik van 3/4 terrein. En de bal start bij de rechtsachter P2. Er staat overal een P bij omdat het dan duidelijk een Positie is.

P2 start met de bal in te spelen op P10 die zich aanspeelbaar maakt, P6 vraagt ook de bal (1), P10 speelt de bal dan in op P6 (2) die vervolgens diagonaal inspeelt op P11 die in de ruimte komt (3). Terwijl P11 afhaakt gaat P5 de overlapping doen. P11 kaatst af op P8 (4) die de bal diep steekt voor P5 (5). Wanneer P5 de bal leidt (6) gaan P7, P8,P9 en P10 richting doel versnellen om de voorzet af te werken.(7,8)

De positie voor doel van je spelers bepaal je natuurlijk zelf. Iedereen heeft een eigen keuze wie waar moet komen bij de voorzet.

Wil je deze oefening gewoon als een afwerking zien dan laat je de spelers doorschuiven van P2-P6-P8-P5-P11-P9-P10-P7-P2. Maar wil je het gebruiken als een automatisme dan laat je iedereen steeds terug op zijn eigen plaats komen.

Elke flank heb ik tussen de 10 en 15 minuten laten lopen. Controleer overal goed de timing van het vragen. P11 mag niet te snel gaan en P5 ook niet. P8 moet op het juiste moment de bal vragen bij P11 en ook juiste moment diep spelen op P5.

In het begin zou je wel een aantal keer moeten ingrijpen maar na een tijdje zal het wel lopen.

Veel succes met deze afwerkingsvorm, laat maar weten wat je er van vindt.
De witte versie staat hieronder.

afwerking met flankwissel en overlapping wit

Gratis aanmelden bij Coachy

1 Reactie

  1. NOBELS MARIO

    TELKENS SCHITTERENDE OEFENINGEN DIE IK MEERMAALS INPAS TIJDENS MIJN TRAININGEN
    THX
    MARIO

    oktober 22, 2014 om 11:09 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*