Afwerkingsoefening, samenwerking spits en aanvallende middenvelders.

• Tags: , , , Geschreven door Tim op september 20, 2016

Een afwerkingsoefening waarbij de aanvallende middenvelders en de spits vooral aandacht moeten hebben. We gaan ook gebruik maken van een passieve tot actieve verdediger.

Deze oefening is vooral voorzien voor spelsysteem 4-3-3 met aanvallende driehoek. Deze afwerkingsoefening is reeds gegeven aan beloften en eerste elftallen op nationaal en elite niveau. Maar de oefening is geheel simpel dat de jeugd dit ook zeker kan uitvoeren.

Leeftijdscategorie: 11vs11 teams.

(klik op de afbeelding om te vergroten)

afwerkingsoefening-aanvallend-compartiment-met-overlappingDe afwerkingsoefening wordt opgezet iets over het middenveld. De speler A heeft enkel de bedoeling om de oefening in gang te zetten.

A speelt de bal in op B die zich vrij maakt (1), B neemt de bal aan en speelt in op C die zich aanspeelbaar maakt (2). C draait door en speelt in op D die in de bal komt (3), op datzelfde moment gaat B een overlapping doen in de rug van D. D zoekt de rode speler op (4) en maakt daar de keuze, ofwel passing naar B ofwel zelf de actie maken (5). Op dit ogenblik gaan C positieovername doen in het middenveld. Op basis van de keuze van D gaat er afgewerkt worden op doel. (6).  De verdediger gaat in de beginfase passief verdedigen, maar naarmate de oefening vordert kan deze overschakelen naar actief verdedigen. De verdedigers kunnen onderling wisselen.
Na een 8-tal minuten of iets meer, doe je dezelfde vorm maar aan de andere kant.

Spelers schuiven gewoon door volgens letter of je laat vaste posities gebruiken indien men werkt in kleinere groepjes.

Wat je nog kan toepassen is het volgende. Je plaatst 2 centrale verdedigers, zo kan steeds 1 centrale verdediger mee uitstappen op de spits en deze wat druk te geven. (om de balcontrole en passing te verzorgen).
Het aantal baltoetsen in de passing beslis je zelf, natuurlijk hoe sneller hoe beter.

Veel succes met deze afwerkingsvorm, bij vragen kan je steeds een opmerking laten hieronder.

 

 

 

Gratis aanmelden bij Coachy

1 Reactie

  1. Twum

    Voor oefeningen bij me club

    oktober 4, 2016 om 8:30 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*