Automatisme met overlapping van 2 of 5.

• Tags: , , Geschreven door Tim op september 5, 2014
Passing automatisme overlapping 2 en 5

De oefening hieronder is een automatisme met overlapping van 2 of 5. Je kan deze oefening ook gebruiken bij een afwerkingsvorm.
Een automisme is een tactische keuze in je wedstrijdopbouw of posities voor het doel.

Zelf heb ik deze vorm reeds gegeven bij mijn eigen team. Zoals je ziet kan dit automatisme gebruikt worden bij groepen van 11vs11. Aangezien de middenvelders ook wat moeten doen.

Leeftijdscategorie: U15 tot U21 + eerste elftal.

(klik op de afbeelding om deze oefening te vergroten)

Passing automatisme overlapping 2 en 5Je maakt voor dit automisme gebruik van 3/4 terrein. Je maakt ook 2 zones van 10m op 10m waarin de overlapping plaats vindt.

De spelers werken in hun positie, zodat ze dit ook kunnen doen tijdens de wedstrijd.

De bal start bij positie 5. 5 leidt de bal en speelt in op 9 terwijl 10 open gaat en 6 diagonaal inloopt. 8 maakt ruimte voor 6 (1). 9 kaatst de bal af op 6 die onder de bal aanspeelbaar is (2). 6 tikt de bal door op 11 die aanspeelbaar komt, 11 krijgt passieve druk van de verdediger (3). Als 11 de bal heeft gaat 5 de overlapping uitvoeren. 11 steekt de bal in de ruimte voor 5 (4,5) die hem meeneemt (6) en voorzet op de inlopende spelers 7, 9, 10 en 6 op de 45 graden (7). 7 loopt naar het strafschoppunt, 10 eerste paal en 9 2de paal. Let op dat de timing goed is, 9 gaat achter 10 en 7 komt als laatst in de box.

Een variatie in dit automatisme is, 11 kaatst de bal terug op 6 die de bal diep steekt voor de overlapping van 5.

Deze vorm is leuk omdat het wedstrijd gericht is. Naarmate het vordert kan je de verdedigers ook actief laten werken.

Natuurlijk doe je deze vorm ook aan de andere kant van het veld.
Leg de nadruk goed op de timing van ruimte maken, eerst moeten 10 en 8 ruimte maken voor 9 en 6. De flankaanvallers 7 en 11 blijven zo breed mogelijk staan.

Probeer deze vorm maar eens bij jouw team. Denk er wel aan dat je deze vorm een aantal keer moet doen op training vooraleer je ook resultaat ziet in de wedstrijd. Je kan je slotwedstrijd op training hierop verder bouwen met meerdere spelers.

Veel succes met deze oefening. Elke reactie hieronder is welkom. Ook indien je vragen hebt.
Hieronder vind je ook de oefening in het wit.

passing automatisme overlapping 2 en 5 wit

Gratis aanmelden bij Coachy

4 Reacties

 1. Abdul

  Deze oefening zijn te veel mensen bij betrokken en sommigen staan te lang stil.Het zou wel kunnen in andere vorm met minder mensen..

  september 9, 2014 om 4:47 pm
 2. Tim

  Beste Abdul, ik deed deze training met 20 spelers. Bijna niemand stond stil want je werkt in golven. Wanneer de anderen starten zijn de vorige nog aan het terugkeren van de actie. En het is een automatisme, geen continue oefening. Mvg

  september 9, 2014 om 6:56 pm
 3. Serge

  Hulptrainer kan van op de rechthoek een tweede bal werpen voor 6 of 8 zodat deze na de aktie ook aan de bak komen voor afwerking, ook leuk voor doelman

  november 13, 2014 om 4:57 pm
 4. Tim

  Dat kan inderdaad gedaan worden. Natuurlijk is een hulptrainer dan welkom.

  november 13, 2014 om 7:45 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*