Dubbele 1-tijdspassing

• Tags: , , , Geschreven door Tim op april 11, 2016
1-tijdspassing

Deze oefening zal de passing in 1 tijd verbeteren. We leggen ook de moeilijkheidsgraad hoger door dezelfde oefening aan 2 kanten te laten starten. De passing is reeds gegeven bij beloften en eerste elftallen maar kunnen ook bij jongere leeftijden worden gebruikt.

 

Leeftijdscategorie: U14 tot U21 en eerste elftallen.

 

(klik op de afbeelding om deze te vergroten)

1-tijdspassingHet is een simpele vorm die men kan doen in een ruimte van 20m op 20m of kleiner. Wil men de paslijn 3 langer en strakker hebben, dan trek je de achterlijn wat meer naar achteren.

A en D starten de oefening samen door in te spelen op B en E (1), die vervolgens de bal terug kaatsen (2). A en D lopen op de bal in en spelen diagonaal op C en F (3). Hier moeten beide spelers opletten dat de ballen niet tegen elkaar botsen, dus vista is hierbij belangrijk in de passing. B en E draaien zich om en vragen een 1/2 bij C en F (4,5). C en F leiden de bal verder naar de beginpositie om opnieuw te starten (6). De spelers schuiven gewoon door volgens letter.
A-B-C-D-E-F-A.

Deze passing kan je altijd in een hoog tempo laten lopen. Heb je jongere leeftijdsgroep waar het wat stroever gaat, laat dan een balcontrole toe in de passing.

Fun-aspect kan natuurlijk ook altijd. Je plaatst een klein doeltje in de zone van A en D. C en F proberen na de dubbelpas een doelpunt te maken, wie het snelste scoort, zijn groep wint.

Zo een nieuwe oefening waarbij passing centraal staat, maar ook de vista niet vergeten.

Alle opmerkingen of reacties zijn welkom hieronder.

Veel succes

Gratis aanmelden bij Coachy

2 Reacties

 1. Jan

  Ik heb de oefening gisteren gegeven aan U21-spelers. Heb hier zelf een variant bijgestoken:
  Nadat E en F hun kaats hebben gegeven moeten ze naar de beginposities lopen (lees als in de diepte lopen).
  E die de kaats krijgt van F draait zich open naar andere kant en geeft bal diep op C, dit hetzelfde aan de andere kant. B geeft bal diep op F. Dit is ook iets wat toepasbaar is op een match. Wegdraaien van de tegenstander en kantverandering met direct een diepe bal te versturen.

  Aandachtspunten zijn dan: kaats moet goed zijn, overzicht en vista om de ideale bal diep te versturen.

  april 13, 2016 om 2:26 pm
 2. Ronald

  U11 kan dit perfect uitvoeren, de afstanden zijn dan natuurlijk korter

  september 11, 2017 om 2:00 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*