Is een blessure het einde?
Een onderwerp die ik graag eens aan bod wil brengen want het wordt soms zwaar onderschat
naar het mentale van de speler en zijn omgeving. Het is van groot belang om in deze moeilijke periode de speler ten allen tijden met de juiste raad en daad bij te staan op de voetbaltrainingen en daarbuiten.
Graag wil ik jullie ook verwijzen naar een eerder artikel van blessurepreventie op de voetbaltrainingen:
http://www.voetbaltrainingen.net/blessures-voorkomen-op-de-voetbaltraining
Wanneer alles goed loopt op de voetbaltrainingen en wedstrijden tonen aan dat je op de goede weg bent lijkt alsof je op een wolkje zweeft maar dan ineens gebeurt het, een tackle naar de knie of een inspanning die zen tol eist… het kan gebeuren en soms sneller dan je denkt. BLESSURE
Een blessure die tijd vraagt en veel inspanningen waaronder de grootste, revalidatie.
Maar hoe gaan we daar met om? Einde carrière? Komt het nog goed?
Vragen die zicht buiten de voetbaltrainingen in het hoofd spelen.
Men moet als speler zeer goed op de hoogte zijn van de blessure. Weten wat er aan de hand is en als 2e punt hoe we dit kunnen aanpakken om terug weer de oude te zijn.
Bij blessures moet men vooral een rust in lassen, de kwetsuur moet rust hebben en jezelf ook.
Na een operatie moet de wonde kunnen genezen vooraleer we met revalidatie beginnen.
De revalidatie kan uit verschillende zaken bestaan daarom dat we niet enkel gebruik maken van een kiné maar ook van een fysiotherapeut. Beiden bieden een grote steun en zorgen voor een beter herstel. Naarmate de positieve vordering in de revalidatie kan men beroep op een fitnessbegeleider om zo een strak schema te kunnen raadplegen. Het gebeurt dat vele sporters op eigen houtje te werk gaan en met als gevolg de blessure maar ten deels goed brengen of zelfs de verkeerde aanpak van oefeningen doen waardoor een nog meer last komt. Discipline is een must en men moet goed naar het lichaam luisteren.
Belangrijke punten hierin zijn:
- Voldoende steun van privé en de club
- Revalidatieplan hebben
- Goed overleg met de medische staf
- Zelfdiscipline
- Gezonde voeding
- Niet overhaast te werk gaan, het is beter een week langer te rusten en optimaal terug te zijn dan snel te werk gaan en risico nemen niet volledig herstelt te zijn
- Hou die glimlach op en denk positief, steun je team op de voetbaltrainingen, ook jouw aanwezigheid is van belang!
Voor de coach is het belangrijk om de speler steeds bij de groep te laten, zoals de speler op de hoogte te brengen van het gebeuren. Het is goed voor het moraal.
De coach dient dan wanneer het kan voor de speler eventueel revalidatieoefeningen te combineren met de wekelijkse voetbaltrainingen zo voelt de speler zich terug meer betrokken bij de ploeg.
Kop op, je zal sterker en beter terug komen!!!
Nog geen reacties!