Het mentale aspect in voetbal
We oefenen heel wat op de voetbaltrainingen, kracht en snelheid, techniek en coördinatie, uithouding en tactische spelvormen. Maar hoe trainen we het mentale aspect op de voetbaltrainingen?
Wat houdt dit nu juist in? ‘Mentaal’ is wat omgaat in ons hoofd en met andere woorden het psychologische aspect wat omgaat met de voetbalspeler.
Je moet maar eens op het veld staan en bakken kritiek krijgen van supporters, spelers en de coach of voor zij die aan de top staan die hun eigen naam kunnen lezen in de krant of horen op de televisie welke kritiek ze krijgen zowel negatief als positief.
Meeste van hen komen in een ‘dip’ terecht, een periode waarin niks nog lijkt te zijn zoals het was, de prestaties die niet naar behoren zijn, sombere gevoelens, verlies van vertrouwen… noem maar op met andere worden, het kopje hangt naar beneden op de voetbaltrainingen en wedstrijden.
Wat doe ik dan als coach tijdens de voetbaltrainingen en wedstrijden?
Het is belangrijk als coach om hiervoor het vizier op scherp te stellen tijdens de voetbaltrainingen om tijdig het probleem aan te pakken.
Als coach is het belangrijk om de spelers tijdens de voetbaltrainingen en op de wedstrijd de voldoende te motiveren en op een manier van speler tot coach een goede relatie te hebben. De speler moet met zijn coach terecht kunnen wanneer hij problemen heeft. Door erover te praten kan eraan gewerkt worden en weet de coach wat wel en niet moet gedaan worden.
Elke speler is uniek, de een kan meer kritiek verdragen dan de andere en om de ene te motiveren mag men hard zijn terwijl bij de andere opbouwend moet zijn. Een coach moet het gevoel geven aan zijn spelers dat ze onmisbaar zijn en veel te bieden hebben. Zelf is het belangrijk om dit over te brengen dat de coach zichzelf van groot belang beschouwt.
Nu we weten waarover we spreken hoe moeten we dit nu trainen op de voetbaltrainingen? En welk doel brengt dit met zich mee en hoe bereik ik dit als speler?
Een mentale training bestaat eruit om bewust te worden van ideale prestatietoestand, beheersing of de controle over jezelf en de kennis van gevoelens en gedachten met andere woorden ‘zelfkennis’.
Wanneer we dit allemaal onder controle hebben dan zal onze prestaties op de voetbaltrainingen als tijdens de wedstrijd ‘ideaal’ zijn. Want dat is het doel dat we bereiken, een ideale prestatietoestand!
Psychisch en fysisch op een en dezelfde lijn staan, lichaam en geest die één zijn met elkaar. Als speler ervaar je dit als een soort trance. Je dribbelt op de voetbaltraining 3 spelers en werkt af met de perfect trap recht in de bovenhoek alsof het onmogelijk is. Men voelt een extase, een plezier, geen geluid om je heen, een kalmte, …
Het is een intense concentratie, een concentratie op de uitvoering maar niet op het resultaat, het is de ideale prestatietoestand waarin men zich beheeft.
De taken om dit aan te leren om de voetbaltrainingen zijn, het oproepen van gevoelens van de ideale prestatietoestand. Dit doen we door het oproepen van positieve gevoelens (blijdschap-zelfvertrouwen-ontspanning-…).
Het ervaren wat niet alleen rondom ons gebeurt maar ons lichaam aanvoelen, zoals het voelen van de spanning van de spieren, de houden, een visualisatie van alles.
Het is dan ook belangrijk wanneer met het veld op gaat voor de voetbaltrainingen of de wedstrijd om dat gevoel op te roepen, sommigen hebben hiervoor een ritueel die hen volledig doet focussen en een machtig sterk gevoel geeft. Het is belangrijk om met de stress leren om te gaan.
Om het even kort te situeren voor de speler:
- mentale voorstelling: zie en ervaar je taken
- formuleer de takendoelen
- richt je op de informatie uit de omgeving: positie van spelers, aanvoelen van de grasmat, ect.
Veel succes no stress 😉
Diederik Raes

Nog geen reacties!