Opbouwen met crosspassing

• Tags: , , , Geschreven door Tim op augustus 30, 2014
opbouwen met crosspassing

De pasvorm die we online zetten is gemaakt om te leren opbouwen met crosspassing.
Je doet deze vorm niet alleen bij de start in het opbouwen, het is ook handig als je snel wil omschakelen en flankverandering doen.

Deze vorm van opbouwen ga je natuurlijk niet bij de jongste groepen kunnen geven omdat de afstanden waarschijnlijk moeilijk te overbruggen zijn.

Leeftijdscategorie: U16-U21 en eerste elftal.

We hebben de pasvorm in 2 delen gedaan.

(klik op de afbeelding om te vergroten)

opbouwen met  korte combinatie We maken gebruik van een half terrein. We werken op beide flanken.

A en E spelen samen de bal in op C en G. (1) C en G kaatsen de bal af op F en B (2), na de kaats maken C en G zich aanspeelbaar voor de andere bal te ontvangen die B en F inspelen (3), C en G draaien door (4) en spelen de bal in op de flank (5), de flankspelers D en H nemen de bal mee en sluiten onderaan aan.

Doorschuiven volgens letter: A-B-C-D-E-F-G-H-A

Let wel op de strakke passing en de diagonale passing tijdens het opbouwen.

De 2de vorm zit de lange bal verwerkt.

opbouwen met crosspassingOpnieuw een half terrein. Maar nu is het de opdracht van B en F om de lange crosspas te geven.

Opnieuw spelen A en E de bal in op C en G, (1), die laatste kaatsen de bal af op B en F (2), B en F doen een gerichte balaanname om dan een crosspas te geven naar de andere flank D of H (3), D en H nemen de bal aan en sluiten aan bij de groep (4).

Opnieuw doorschuiven volgens letter.

Let bij het laatste vooral de nadruk op de aanspeelbaarheid van B en F en dan op de strakke bal naar de andere flank. Deze bal mag niet lang onderweg zijn of de tegenstander kan snel kantelen.

Ik heb deze vorm gedaan bij de beloften van Waasland Beveren. Sporadisch maar toch meer komt deze ook al wat voor in de wedstrijd.

Veel succes bij deze pasvorm in het opbouwen. Hieronder staan nog de oefeningen in het wit.
Laat gerust een berichtje na als je een opmerking of vraagt hebt.

opbouwen met crosspas wit opbouwen met crosspas 1 wit

Gratis aanmelden bij Coachy

1 Reactie

  1. peter Geerts

    Ik heb deze oefening toch maar met mijn U12 spelers eens gedaan. Na een tijdje liep het boven mijn verwachtingen. Ze moeten natuurlijk hun aandacht er goed bijhouden en constant coachen van de trainer is de boodschap om de oefening vlot te laten lopen. Er zitten heel veel leerpunten in. Vooral het leren trappen van een crosspas. Ze zijn natuurlijk nog te jong om dit terug te zien in een wedstrijd. Wel is het een aanzet om de bal juist aan te nemen, onmiddellijk goed te leggen en positie te kiezen om die crosspas perfect te laten aankomen. Ik ga deze oefening zeker nog eens herhalen de komende tijd. Benieuwd wanneer ik het terug ga zien in een wedstrijd ?

    september 9, 2014 om 7:37 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*