Partijvorm: lange bal trappen onder druk

• Tags: , , , Geschreven door Tim op maart 24, 2014
partijvorm lange bal trappen onder druk

De partijvorm die we vandaag online zetten heeft eigenlijk 2 functies:
1: een lange bal leren trappen terwijl men onder druk staat.
2: pressing zetten op de baldrager om de lange bal te onderscheppen.

Leeftijdscategorie: U16 tot U21 en A-elftal

Deze partijvorm heb ik reeds gedaan bij mijn groep (U21), in het begin was het wat aanpassen omdat spelers zulke voetbaloefeningen niet gewoon zijn. Maar na een kleine inloopperiode gaat het snel en worden de lange ballen gerichter.
Natuurlijk is het belangrijk dat je bij deze partijvorm de nadruk legt op 1 iets. Wij hebben onze nadruk gelegd de ene training op de lange bal trappen onder druk. Men moest eerst zorgen dat men helemaal vrij is voor men de lange bal kan trappen.

Maar meer uitleg over de oefening zal je hieronder vinden.

(klik op de afbeelding om deze te vergroten)

partijvorm lange bal trappen onder druk 2 ploegen van 6 spelers of meer. Ruimte aan te passen aan de hoeveelheid spelers.

Er zijn 2 neutrale zones waar geen verdedigers mogen in komen. Rood speelt in overtal in hun zone 4vs3 en proberen te passen zodanig dat men 1 speler goed vrij krijgt. Die speler probeert dan met een lange bal de rode speler in de neutrale zone te bereiken die de bal binnen kopt. Als wit de bal kan onderscheppen, dan zoeken zij 1 van de 2 witte spelers in hun eigen zone op. Die witte spelers worden wel onmiddellijk onder druk gezet door de ene rode speler die ook in dat vak staat. Er zal ook een omschakeling plaats vinden want 2 witte spelers (uit het onderste vak) komen helpen en 2 rode spelers komen er ook bij. Zodat daar dan wit in overtal komt met 4vs3. Wit probeert ook de vrije man te zoeken en de lange bal te trappen naar hun teammaat.
Degene die de lange bal trapt neemt dan de positie in van de kopper en omgekeerd. Indien je merkt dat het moeilijk gaat, dan kan je ook 4vs2 laten spelen dat het overtal iets groter is.

De coach brengt een nieuwe bal in het spel wanneer er ofwel gescoord is ofwel de bal buiten gaat.
Een tijdspanne kan je zelf bepalen op basis van leeftijdscategorie.

Zoals reeds gezegd zullen de spelers scherp moeten zijn bij deze partijvorm. Reactievermogen zal aanwezig moeten zijn, dus de hoofdjes zullen ze er moeten bij houden.

Je zal merken dat na verloop van tijd alles vlotter zal gaan en de spelers de partijvorm snel kunnen uitvoeren. Het is een leuke vorm die ook wel een stukje conditioneel aspecten bevat.

Veel succes met deze partijvorm en een mening is altijd welkom.

Gratis aanmelden bij Coachy

2 Reacties

 1. Sjuul Gubbels

  Wat voor een doel gebruik je bij deze vorm, waarin de speler in de neutrale zone moet koppen?
  Is dit een standaard groot doel?

  oktober 20, 2014 om 2:32 pm
 2. Tim

  Beste,

  Je kan standaard doelen gebruiken of ook duiveltjesdoelen. Kleinere doelen verminderen de kans op goeie lange ballen.
  Mvg

  oktober 21, 2014 om 9:34 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*