Partijvorm met omschakeling

• Tags: , , , Geschreven door Tim op maart 18, 2014
partijvorm in de voetbaloefeningen

Er zijn heel wat voetbaloefeningen waarin een partijvorm verwerkt zit. De partijvorm die wij gemaakt hebben is waarschijnlijk al door een aantal trainers gegeven bij hun club.

Veel ploegen hebben soms last met omschakelingen van BV naar BB en omgekeerd, maar vooral met aansluitingen in de andere zone van het veld. Bij deze voetbaloefeningen maken we gebruik van het verlengde van de grote backlijn tot de middenlijn. Je kan natuurlijk spelen met de afstanden.

Leeftijdscategorie: U13 tot U21 en A-elftal.

Je kan deze oefening ook doen zonder doelman maar dan werk je met kleine doeltjes. De sfeer zal iets minder zijn omdat je weet dat spelers altijd graag trappen naar een groot doel.

(klik op de afbeelding om deze te vergroten)

partijvorm in de voetbaloefeningen Er staan 2 teams tegen over elkaar. En 2 doelen in het midden rug aan rug.

Zoals je in het voorbeeld ziet staan 2 spelers van wit aan de end-line van het andere veld. Die gaan een bal kunnen ontvangen.

Rood probeert op hun helft te scoren in het doel en wit moet dit natuurlijk verhinderen. Wanneer rood kan trappen en scoren hebben ze een doelpunt. Natuurlijk als rood de bal over het doel trapt of naast dan gaat de bal het andere veld in richting de 2 witte spelers. Alle witte spelers moeten omschakeling inclusief 4 rode spelers. De 2 spelers op de end-line moeten eerst een pas geven naar elkaar voor men kan afwerken op hun doel. Nu moet rood proberen te verhinderen dat wit kan scoren in het doel. Wanneer een ploeg in ondertal de bal kan afnemen proberen ze hun teamgenoten in de end-line aan te spelen.

Je zal merken dat er veel gedrevenheid zit in de vorm en zet maar goed druk op de omschakeling van BB naar BV. Snelle balwisseling voor de ploeg in overtal is nodig om zo die 4 verdedigers uit verband te spelen en tot scoren te komen.

Let wel dat steeds de bal eerst voorbij de end-line komt voor men overgaat tot het trappen op doel. De spelers moeten natuurlijk de mogelijkheid hebben om te kunnen omschakeling naar BV.

Veel succes met deze vorm en vragen of meningen zijn altijd welkom hieronder.

Gratis aanmelden bij Coachy

7 Reacties

 1. Pat

  Mooie vorm!

  maart 25, 2014 om 12:39 pm
 2. Bert Klein Geltink

  leuke traingingsvormen!
  groet
  Bert

  maart 25, 2014 om 1:33 pm
 3. vince

  Donderdag eens uitproberen!

  maart 25, 2014 om 7:59 pm
 4. Frank Buis

  Gisterenavond gedaan, was in het begin lastig later beter, zorg wel dat de spelregels duidelijk zijn

  oktober 7, 2014 om 9:27 pm
 5. Martin van den poll

  Mooie vorm, ik heb m ook gedaan, er ontstond alleen onduidelijkheid wanneer de bal bijv door een klts in het andere vak kwam, en de 2 op de end-line er niet bij konden…heeft u hier nog een tip voor?

  november 4, 2014 om 12:44 pm
 6. Jim

  Leuke vorm! En hoe te handelen na een doelpunt? Neemt dan de tegenpartij de bal uit op de endline? En waar neem je de aftrap(op de endline)? soms is het wat rommelig..

  november 27, 2015 om 12:44 pm
 7. Tim

  Beste,
  Na een doelpunt laat ik altijd de ploeg die scoort starten. Als coach speel je dan de bal in. Dus de coach start het spel.

  Groeten
  Tim

  november 30, 2015 om 12:22 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*