Partijvorm met omschakeling 4vs4 + 4N

• Tags: , , , , Geschreven door Tim op augustus 9, 2016

Deze partijvorm met omschakeling kan men ook met meerdere spelers doen dan met 12. Men kan ook in het midden 6vs6 doen of 8vs8. Wij hebben gekozen voor 4vs4 zoals op de afbeelding te zien is. Het is een partijvorm die men kan gebruiken bij verschillende leeftijden. Bij de jongere spelers zal het iets moeilijker gaan maar naar verloop van tijd zal dit ook beteren.

Leeftijdscategorie: U12 tot U21 + eerste elftallen

 

 

4vs4:4N omschakelingIn de partijvorm met omschakeling maken we gebruik van een terrein van 40m lang en 30m breed. De lengte is in 2 zones gesplitst van 20m. Men kan natuurlijk zelf de lengte groter maken indien gewenst.

Op de afbeelding spelen geel en rood tegen elkaar. Blauw is het neutrale team aan de buitenzijden van het veld. Rood speelt in op een neutrale speler of teamspeler (1), de neutrale speler speelt de bal in 1 of 2 tijden in op een rode speler (niet op een andere neutrale speler). Rood probeert zo 5 passen te geven om uiteindelijk de bal in te spelen naar de overzijde (6). Alle rode en gele spelers schakelen om naar het andere vak, inclusief de neutrale flankspelers. Rood probeert nu opnieuw in het andere vak de 5 passen te geven. Indien geel de bal kan afnemen, proberen ze zo snel mogelijk eerst om te schakelen om in het andere vak dan de 5 passen te doen.

Men kan punten scoren door het aantal omschakelingen dat men kan uitvoeren. Dit is een mogelijkheid en geen verplichting.

Deze partijvorm met omschakeling vergt natuurlijk wat conditionele inspanning. Daarom zou ik blokken maken van maximum 3 a 4 minuten. Na elke blok wisselen 4 veldspelers met de 4 spelers aan de buitenzijde.

Vragen over deze partijvorm met omschakeling kan men plaatsen in de reacties hieronder.

Veel succes met deze vorm.

Gratis aanmelden bij Coachy

1 Reactie

  1. Stijn Njits

    Ik zou bij de ploeg in B+ een gele of rode aan de middenste lijn doen staan in het andere vak en zo 7 tegen 4 spelen. Dit is echt een oefening voor de balcirculatie in het middenveld, mag nooit echt de bedoeling zijn dat alle centrale middenvelders op dezelfde kant door elkaar staan te spelen omdat je ploeg dan automatisch neigt naar richtingloos balbezit op een beperkte ruimte met iets te weinig opties om de bal er uit te halen, te verleggen of wat dan ook. Wie? Laat ze dat zelf maar afspreken voor ze starten.

    augustus 10, 2016 om 9:11 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*