Partijvorm: omschakeling BV naar BB

• Tags: , , , , Geschreven door Tim op april 9, 2014
partijvorm met omschakeling bv naar bb

De volgende oefening is een partijvorm waarin de omschakeling van balverlies naar balbezit moet gedaan worden. Het is een partijvorm waarbij heel veel actie zit op korte ruimte en ook waarin de spelers snel moeten denken om aanvallend in positie te komen.

Leeftijdscategorie: u14-u21 en a-elftal

Deze partijvorm hebben wij al regelmatig gezien, de spelers leren ook trappen vanop 20m, want persoonlijk vind ik dat heel veel spelers dit te weinig durven. Iedereen wil tot in de 16m lijn komen maar dat lukt niet altijd.

Je kan de oefenvorm ook bij jongere leeftijden doen maar de moeilijkheidsgraad voor deze kinderen zal waarschijnlijk te hoog liggen.

(klik op de afbeelding om deze te vergroten)

partijvorm met omschakeling bv naar bbDe partijvorm is eigenlijk heel simpel. Men werkt op een half terrein en het veld bestaat uit 3 zones. Zoals je kan zien is de middelste zone een neutrale zone, daar komt alleen de ploeg in dat de bal heeft. Ook in die zone mag men niet aangevallen worden.

Op de tekening zie je dat rood met 5 spelers gaat aanvallen in zone 2 van blauw, rood probeert natuurlijk te scoren in dat doel. Als blauw de bal kan onderscheppen proberen ze naar de neutrale zone te komen met de bal waar ze niet meer mogen aangevallen worden door rood. Als blauw daar geraakt moeten zij gaan scoren in het doel van de grijze ploeg. Rood gaat de plaats in nemen van blauw.

Als blauw balverlies leidt aan grijs gaat grijs proberen in de neutrale zone te geraken om dan te gaan scoren bij rood.

Wanneer een ploeg de bal naast het doel trapt of de bal gaat buiten door hunzelf, speelt de trainer een bal in de neutrale zone voor het verdedigende team. Indien het verdedigende team de bal buiten tikt, gaat het aanvallende team terug een bal krijgen in de neutrale zone.

Deze partijvorm heb ik meermaals gedaan bij mijn eigen team. Er zat veel snelheid in en je zag dat de vermoeidheid in de benen kwam naarmate de partij vorderde.

Veel succes met deze partijvorm en laat hieronder maar weten met een comment wat jullie er van vinden.

Gratis aanmelden bij Coachy

10 Reacties

 1. Hesron Jeroe

  Hoelang moet zo een party duren?

  april 28, 2014 om 6:16 pm
 2. Tim

  Beste,

  Wijzelf doen dit 6×4′ met 2’R

  april 30, 2014 om 8:06 am
 3. Tijs

  Beste Tim,

  Hoe groot maak je dit veld

  januari 10, 2015 om 1:49 pm
 4. Tim

  Beste,

  Dit hangt af van de leeftijd, een half terrein met de breedte van de strafschopgebied is goed. Uw neutrale zone van ongeveer 5m.

  Groeten

  januari 10, 2015 om 5:27 pm
 5. Peter

  Wat gebeurt er na het scoren van een doelpunt? Wordt aanvallende ploeg beloont door opnieuw te mogen aanvallen richting ander doel?

  februari 23, 2015 om 4:03 pm
 6. Tim

  Beste,

  De coach speelt een nieuwe bal in de NZ voor het team dat inderdaad scoort.

  februari 25, 2015 om 7:54 am
 7. Peter

  beloond, sorry 😉

  februari 23, 2015 om 4:04 pm
 8. Hittjo Schipper

  Beste Tim,
  zit er ook een tijdslimiet op het scoren van een doelpunt?
  ik kan me voorstellen dat de wachtende partij niet te lang stil moet staan.

  april 4, 2015 om 10:40 am
 9. Tim

  Beste,
  Je zal merken dat de andere partij nooit langer als 30sec zal stil staan. Deze vorm gaat heel snel op en neer.

  mvg

  april 6, 2015 om 9:00 am
 10. Jens Masscho

  Hallo Tim,
  ik heb deze oefening gegeven aan mijn U21 spelers. In het begin hadden ze het er een beetje moeilijk mee maar na een paar keer over en weer te hebben gespeeld waren ze laaiend enthousiast. Het kwam zover dat de ploeg die even moest wachten ondertussen bezig was met tactische besprekingen zowel in aanvallend als verdedigend opzicht. Dan kan een trainer alleen maar glunderen me dunkt. Bedankt
  Jens

  maart 12, 2020 om 6:32 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*