Partijvorm ondertal – overtal

• Tags: , , Geschreven door Tim op mei 14, 2014
partijvorm omschakeling bv-bb overtal-ondertal

De partijvorm die we nu online zetten is een partijvorm waarin steeds een overtal tegen ondertal zal spelen. Je kan natuurlijk het aantal spelers bepalen en ook de grote van het veld. Deze oefening is niet voor alle leeftijden.

Leeftijdscategorie: U14 tot U21 en A-elftal

De partijvorm hebben wij onlangs gedaan bij ons in de club samen met de U19. Er zat veel snelheid in en vooral ook omschakeling van BV naar BB was goed. De spelers moesten snel handelen en doelgericht zijn.

Wel hieronder de partijvorm (klik op de afbeelding om deze te vergroten)

partijvorm omschakeling bv-bb overtal-ondertalZoals je in dit voorbeeld kan zien is de partijvorm 12 vs 6 en 4 kleine doeltjes.

Rood en wit spelen hier samen in het aantal opgelegde baltoetsen. (2 a 3 tijden maakt het alvast mogelijk vooor het gele team).
Rood en wit stellen zich zodanig op dat geel nooit de bal kan aanraken, maar als geel de bal kan onderscheppen proberen ze, via vrij spel, de bal te trappen in 1 van de 4 doeltjes. De kleur die balverlies lijdt kan enkel de bal onderscheppen, het andere team doet niks.

Als geel kan scoren dan moet de ploeg die balverlies geleden heeft druk zetten en speelt geel samen in balbezit wit of rood.

De ploeg die druk zet kan je natuurlijk ook het aantal balcontacten beperken. Kijk in de eerste partijvorm of dit vlot gaat, zoja dan verlaag je ook het aantal balcontacten.

Je zal merken dat de spelers die balverlies lijden veel sneller gaan druk zetten om terug de bal te recuperen, en dit dan in teamverband.

De tijd per partij bepaal je zelf naargelang de leeftijd.

Je kan deze partijvorm ook doen met 3×5 spelers of 3×4 spelers maar dan ga je het terrein natuurlijk moeten verkleinen.

Zo, ik denk dat deze partijvorm wel kan gedaan worden bij jou club. Bekijk het eens en laat ons alvast iets weten wat je er van vindt. Misschien heb je zelf wel een leuke variatie in deze partijvorm. Plaats gerust een reactie hieronder met jouw mening.

Veel plezier met deze oefening.

Gratis aanmelden bij Coachy

1 Reactie

  1. Tom Herfst

    Wat is het doel van deze oefening wat moeten de spelers hier van leren?

    juli 17, 2014 om 3:28 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*