Partijvorm: poortenspel

• Tags: , , , , Geschreven door Tim op augustus 6, 2014
partijvorm poortenspel

De partijvorm die je hieronder zal vinden is een partijvorm die men al lang kent. Het poortenspel.

Het is heel simpel uit te leggen naar de spelers toe maar naargelang de accenten kan je natuurlijk de partijvorm lastiger maken.

Vele leeftijdsgroepen kunnen deze vorm spelen naargelang wat aanpassingen natuurlijk.

Leeftijdscategorie: Allen, ook de kleinste groepen.

(klik op de afbeelding om te vergroten)

partijvorm poortenspelWe spelen over een afstand van ongeveer 40 op 30m. Deze kan je natuurlijk ook groter of kleine maken naargelang het spelersaantal of de leeftijd.

2 ploegen spelen tegen elkaar. Om te scoren probeert men een pas naar een teamgenoot te geven door een poortje, als dit lukt hebben ze 1 punt. De spelers moeten goed rondkijken waar een vrij poortje is.

Zoals ik zie kan je de accenten aanpassen om moeilijker te maken. Je kan werken met een beperkt aantal baltoetsen of je kan ook zeggen dat ze een dubbelpas door het poortje moeten geven. Wat nog moeilijker is bij de oudere leeftijden is een dubbelpas naar een derde man. Vb A speelt door het poortje naar B en B speelt door hetzelfde poortje naar C.

Zoals je ziet kan je zelf de moeilijkheidsgraad aanpassen naargelang de leeftijdscategorie.

Als je wil kan je ook verschillende kleuren van poortjes zetten. Dan moeten de spelers automatisch naar een ander kleurtje gaan om te scoren en kunnen ze niet blijven scoren in hetzelfde poortje.

Uiteindelijk zal het spelen op balbezit ook verbeteren en de spelers zullen sneller handelen en op zoek gaan naar de vrije ruimte.

Veel succes bij deze vorm en elke reactie is welkom hieronder.

partijvorm poortenspel wit

Gratis aanmelden bij Coachy

3 Reacties

 1. Kris Penen

  Leuke partijvorm die je perfect aan verschillende niveaus van de onderbouw kan geven. Onlangs gaf ik deze oefening op een voetbalstage aan verscheidene spelersgroepen die waren samengesteld volgens kwaliteit. Bij de betere spelers (nationaal niveau) liep de oefening na een korte inloopperiode zeer goed. Spelers zochten de ruimte op en voerden automatisch de juiste loopacties uit om zich aan te bieden aan de poortjes. Ook bij de iets minder getalenteerde en/of jongere groepen was het een leuk spelletje, maar hier liet ik de spelers de keuze; doorheen de poortjes dribbelen of een ploegmaat aanspelen. In alle vormen was er veel fun en gedrevenheid om de meeste punten te scoren! Voor 7- en 8-jarigen nam ik een rechthoek van 30 m op 20 m voorzien van 5 poortjes opgesteld zoals op Tim’s tekening.

  augustus 8, 2014 om 12:42 pm
 2. Stefan

  IK ga deze leuke oefening aan mijn u12 geven. Leuke oefening om de spelers te leren vrijlopen.
  Bedankt voor de info.

  augustus 9, 2014 om 9:22 pm
 3. kristof

  Zeer toffe oefening. Veel actie en fun.

  januari 30, 2020 om 3:38 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*