Partijvorm: Spelen op Balbezit 8vs3

• Tags: , , , Geschreven door David op oktober 20, 2014
spelen op balbezit 8vs3

De partijvorm die we nu online zetten, is een partijvorm waarin men steeds in een overtal tegen een ondertal zal spelen. De nadruk ligt op de bal in de ploeg houden. Je kan natuurlijk het aantal spelers bepalen en ook de grote van het veld.

Leeftijdscategorie: U11 tot U21 en A-elftal

De partijvorm hebben wij onlangs gedaan bij ons in de club. Er zat veel snelheid in en vooral ook omschakeling van BB naar BV. De spelers moesten snel handelen, vrij lopen zonder bal en goed omschakelen.

Wel hieronder de partijvorm (klik op de afbeelding om deze te vergroten)

spelen op balbezit 8vs3We spelen deze partijvorm op balbezit, 8vs3 of indien met niet genoeg 6vs2. Je maakt een vak van 30m op 20m om te starten en verdeel dit in 2 helften.

Het witte team start met het spelen op balbezit, 3 spelers van het rode team proberen de bal te onderscheppen (terwijl spelen de andere spelers van rood de bal rond in hun vak, om hun in beweging te houden moeten ze na een pas een potje tikken.), indien de 3 rode spelers de bal hebben kunnen onderscheppen lopen ze naar hun eigen vak en speelt rood nu op balbezit, terwijl er nu 3 witte spelers de bal proberen te onderscheppen. De bal blijft steeds in het vak liggen.

Let erop dat niet altijd dezelfde spelers gaan jagen! Geef de spelers bijvoorbeeld een nummer.

Indien team op balbezit 8 passen kan geven krijgen ze een punt.

Variatie: het aantal baltoetsen. Bij de oudere leeftijd kan je het aantal baltoetsen verlagen. Ook de ruimte kan je aanpassen.

Welk team behaalt de meeste punten?

Je zal merken in de beginfase dat het bij sommige spelers moeilijk is. Daarom ook goed de nadruk leggen op gerichte controle en reeds split-vision integreren voor ze de bal hebben.
Voor het team dat de pressing doet vraagje om goed in organisatie pressing te zetten. Paslijnen afschermen en compact werken.

Probeer deze partijvorm eens bij jouw team. Laat ons weten wat je er van denkt met een reactie hieronder.

Veel succes

Gratis aanmelden bij Coachy

7 Reacties

 1. Vonck

  Mooi wi

  oktober 20, 2014 om 8:32 am
 2. De Tant Jimmy

  Alle trainingen die ik gegeven heb brengen mijn spelers altijd iets bij, dank daarvoor! Het is wel spijtig dat er niet meer trainingen door gestuurd worden.

  oktober 20, 2014 om 9:19 am
 3. Tim

  Beste,
  Wij proberen altijd na 2 nieuwe trainingen online een mailtje te sturen. Door tijdgebrek lukt dit niet altijd.

  Groeten

  oktober 20, 2014 om 11:33 am
 4. hesron jeroe

  Hoeveel minuten kan je hiermee bezig zijn.

  oktober 20, 2014 om 3:44 pm
 5. Marco van Dijnsen

  een variant is ook dat de spelers welke de bal veroveren de bal passen naar het andere vak. Dit is wedstrijd -echt en dient de omschakeling van iedereen snel toegepast te worden.

  oktober 23, 2014 om 3:43 pm
 6. Pieter

  Verdedigers VS aanvallers en middenvelders met de verdelende middenvelder als pion voor de 2 ploegen

  november 9, 2014 om 6:29 am
 7. Jan Diesel

  Bij deze oefening zetten we de vakken 15-20 meter uit elkaar. Na het veroveren van de bal speelt de trainer de bal in op het andere vak. Er moet dan explosiever worden omgeschakeld.

  februari 24, 2015 om 11:58 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*