Positiespel 4vs1 / 3vs1

• Tags: , , , , , , , , , Geschreven door David op augustus 14, 2015
4vs1 over 12 vakken

Hallo iedereen, hier zijn we dan opnieuw.

Ondertussen zijn de meeste onderons al terug begonnen met de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen, de batterijen van Tim en mezelf zijn ook terug opgeladen om er weer een jaartje tegen aan te gaan. We gaan ook dit seizoen op regelmatige tijdstippen oefeningen op onze website: www.voetbatrainingen.net plaatsen en hopelijk krijgen wij van jullie ook weer enorm veel reacties, het is mede door jullie reacties en bevindingen dat wij elkaar nog beter kunnen maken, om met één doel voor ogen, de jongens/meisjes die we trainen, individueel naar een nog hoger niveau te brengen.

Alvast hier de eerste oefening: klein positiespel 4vs1 of 3vs1

Het is een technische oefening waar we in een kleine ruimte spelen op balbezit. De spelers zullen goed moeten bewegingen tegenover balbezitter/ruimte. Handelingssnelheid, passing, controle en overzicht zullen in deze oefening zeker aanbod komen.

Leeftijdscategorie: U10 tot U21 en eerste elftal

Ruimte: Ik werk op 12 vakken van 5m op 5m. Maak het de eerste keer een beetje groter en naarmate je de oefening herhaalt verklein je de vakken.

Organisatie: Leg een paar ballen rond de vakken en laat de verdedigers geen overgooier aandoen maar laat ze de overgooier in de hand houden, dan verliezen we bijna geen tijd.

(klik op de afbeelding om deze te vergroten)

4vs1 over 12 vakken

 

1) We spelen in de eerste fase een 4vs1 in ons eigen vak, zoals iedereen wel kent een rondo,

van zodra de rode speler (verdediger) de bal kan raken, wisselt hij van plaats en starten we opnieuw.

2) Idem, maar nu met een beperkt aantal balcontacten 2/3.

3) Idem, maar nu moet de speler die de pas inspeelt zich verplaatsen naar een andere zijde van het vak, niet de zijde waar hij de bal inspeelt.

4) We doen juist hetzelfde als bij de andere oefeningen, maar na de 3de pas mogen we diep zoeken in het vak naast ons. Zie tekening, in het vak linksboven heb ik een vb. gemaakt. WitA speelt in op WitB, WitB speelt in op WitC, WitC past op WitD, op hetzelfde moment zoekt WitA de ruimte in het grijze vak en vraagt hij de bal diep, van zodra hij de bal krijgt sluiten de andere witte spelers aan en spelen we verder in het grijze vak. Deze oefening is wat we eigenlijk willen bereiken, de spelers moeten snel beslissen (handelingssnelheid), moeten constant rond zich heen kijken, vrije ruimte zoeken (overzicht), want opgelet! Er mag maar 1 groep per vak spelen.

5) Idem, maar nu proberen we de oefeningen in een 3vs1

Besluit:

Ga stap voor stap, start zeker niet direct met de laatste oefening, want je zult zien dat de oefening niet zo simpel is als ze eruit ziet. Het leuke is dat de spelers altijd moeten denken aan een 2de actie, de actie na de actie. Snel handelen op de korte ruimte, om dan diep te zoeken en ons snel te verplaatsen om weer aanspeelbaar te zijn.

Uitdaging: duid per groep een vak aan, dat ze moeten proberen te bereiken en als dat lukt nog eens terug te keren naar het begin vak.

Veel succes met deze oefening, laat gerust hieronder een reactie na, ik hoor het graag hoe jullie deze oefening hebben ervaren. De oefening staat hieronder ook in het wit.

4vs1 over 12 vakken

Gratis aanmelden bij Coachy

2 Reacties

 1. Koen

  Ziet er leuke oefening uit.
  Moeten er 12 vakken gemaakt worden. Kan het bijvoorbeeld ook met 9 vakken?

  december 7, 2015 om 11:42 am
 2. David

  Beste Koen,
  Deze oefening kan ook met 9 vakken. Hoe kleiner je het maakt hoe moeilijker het zal zijn, ook een beetje afhankelijk van het aantal spelers die je hebt. Zoals je in mijn tekst kunt lezen, zou ik niet te moeilijk starten en progressief opbouwen. De handelingssnelheid van de spelers zal enorm geprikkeld worden. Bedankt voor de reactie, laat eens weten hoe de oefening verlopen is aub. Grts David

  december 7, 2015 om 3:39 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*