Veteranenvoetbal, en voetbaltrainingen: leuk maar veilig?

• Tags: , , , , Geschreven door Tim op januari 21, 2013

Voordat we beginnen met voetballen en voetbaltrainingen op oudere leeftijd moeten we een aantal regels in acht nemen:

Want wanneer men op een bepaalde leeftijd is gekomen is het belangrijk dat men toch fysiek nog steeds inorde bent voor je op een voetbalterrein komt. Men wil trouwens liever niet dat er iets gaat gebeuren met jou.

1. Medische controle

Dit is het belangrijkste punt en vaak het meest onderschatte. Voor dat men met voetbaltrainingen of wedstrijden start moet men eerst advies vragen en op medische controle gaan. Dit vooral als men denkt om in competitieverband nog deel te nemen.
Het lichaam eist veel van je tijdens de voetbaltrainingen of wedstrijden. Daarom is deze check-up heel noodzakelijk.

2. Fysieke voorbereiding

Zodra we weten dat we geschikt zijn om te voetballen, of welke ander sport dan ook, is het belangrijk om ons lichaam voor te bereiden op wedstrijden. Dus voetbaltrainingen of andere sportieve activeiten zijn aan te raden.
Hierin gaan we zorgen dat we conditioneel toch inorde staan maar ook de kracht, weerstand en flexibiliteit moeten in aandacht genomen worden.
Zeker als je volop wenst te presteren op een voetbaltraining of wedstrijd.

 

 

3. Sport hygiëne (Warming-up, kracht, rust, hydratatie, hitte, sportartikelen,…)

Bovendien, een andere zeer belangrijke kwestie is de levensgewoontes en de sportgewoontes die we hebben.

Bijvoorbeeld is het niet idaal om aan een voetbaltraining of wedstrijd deel te nemen als men niet volledig is uitgerust. (vooral voor de veteranen, rekening houdende met de nacht voordien).

Gebrek aan voldoende hydratatie voor, tijdens en na de wedstrijden of voetbaltrainingen is meestal de oorzaak aan een mindere conditie maar vooral aan snellere vermoeidheid in de spieren waardoor krampen kunnen onstaan.

Ook bij de wedstrijden in de zomer is het toch aan te raden om voldoende water op te nemen, door de hoge temperaturen zal men vaak meer zweten en dus ook meer vloeistof nodig hebben. Het lichaam zal enorm afzien en daarom is drinken de boodschap.

De tijd tussen het eten en de wedstrijd of voetbaltrainingen is ook van groot belang. Zorg ervoor dat je zeker 2u voor de aanvang van de wedstrijd een maaltijd genomen hebt. Het liefst een pastamaaltijd aangezien deze snel kan verteren.

4. Onze eigen grenzen leren kennen (intensiteit/concurrentie)

Ondanks alles wat we eerder gezegd hebben (wat volgens mij aan de realiteit voldoet) is niet iedereen volledig bewust dat men moet opletten met de gezondheid tijdens het sporten. Men is nog steeds heel gedreven en wil altijd het uiterste van het lichaam vragen zowel op de voetbaltrainingen als in de wedstrijden. Maar hou het vooral op het funaspect en het bezig zijn met sporten. Ga niet gek doen en zeker geen overbelasting gaan opzoeken.

 

Dit is zo wat in het kort de belangrijkste aandachtspunten voor veteranen voetbal.
Geniet van de sport, en wees actief zolang je kan en zolang jouw lichaam het aankan.

Gratis aanmelden bij Coachy

Nog geen reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*